• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

11.01.2024

08:55

Sve oči sveta uprte u Hag! Danas tužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid!

Reuters

Vesti

Sve oči sveta uprte u Hag! Danas tužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid!

Podeli vest

Izrael i Južna Afrika suočiće se danas pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija - Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu - gde će sudije saslušati južnoafričku tužbu u kojoj se Izrael optužuje za navodni genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze i zahteva hitna obustava izraelskih napada.

Pred MSP biće dva dana saslušanja tokom ove sedmice u predmetu koji je pokrenut krajem decembra i u kojem se Izrael optužuje za kršenje Konvencije o genocidu iz 1948. godine, preneo je Rojters. Izrael je ceo slučaj nazvao "apsurdnim" i optužio Južnu Afriku da igra ulogu "đavoljeg advokata" za Hamas.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je uoči saslušanja da Izrael "ostaje privržen  međunarodnom pravu" i naglasio da su sve vojne akcije usmerene protiv Hamasa. 

Odluka MSP o hitnim merama se očekuje kasnije ovoga meseca. Sud će o optužbama za genocid odlučivati u svojoj konačnoj presudi koja se očekuje za nekoliko godina. Odluke MSP su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Južna Afrika i Izrael su potpisnice Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu koja obavezuje potpisnice da ne počine genocid i takođe da ga spreče i kazne. 

Konvencija definiše genocid kao "dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, jedna nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa".

U svojim sudskim podnescima, Južna Afrika navodi da Izrael nije obezbedio nesmetano dostavljanje hrane, vode, lekova i druge neophodne humanitarne pomoći palestinskoj enklavi. ​Južna Afrika takođe navodi da je u izraelskoj vojnoj operaciji poginulo više od 23.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas. 

Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra kada je ubijeno 1.400 ljudi i oteto oko 240 talaca. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija