• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Izvestija

11.01.2024

21:20

Ostavili su me ranjenog, bez svesti i pobegli! Poljski plaćenik se probudio u ruskoj bolnici - Ukrajince sada mrzi više nego...

AP/Tanjug

Vesti

Ostavili su me ranjenog, bez svesti i pobegli! Poljski plaćenik se probudio u ruskoj bolnici - Ukrajince sada mrzi više nego...

Podeli vest

Poljski plaćenik David Voevoski, zarobljen od strane ruske vojske, rekao je da više ne želi da ima posla sa vojnicima Oružanih snaga Ukrajine (OSU), jer su ga u teškoj situaciji prepustili, ranjenog, njegovoj sudbini, a sami su pobegli. Video snimak Poljakove priče je u četvrtak, 11. januara, objavio na Telegramu guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Voevoski je rekao da je njegova motivacija za učešće u ratnim dejstvima na strani Ukrajine bila želja da zaradi novac, ali se pokazalo da je situacija na bojnom polju mnogo gora od njegovih očekivanja.

On je rekao da je izvršavao borbeni zadatak u rejonu Krinoka kada su Oružane snage Rusije krenule u napad. Poljak je ranjen tokom granatiranja položaja Oružanih snaga Ukrajine, izgubio je svest, a kada je došao k sebi, shvatio je da je ukrajinska vojska pobegla i ostavila ga samog.

- Mogu sa sigurnošću da kažem da ne želim više da se mešam sa ukrajinskim oružanim snagama ili ukrajinskom vojskom jer je bila teška situacija i oni su samo pobegli - rekao je zatvorenik.

Pored toga, zahvalio je ruskoj vojsci što se dobro ophodila prema njemu, pružajući svu neophodnu pomoć.

Kako je Saldo primetio, sada je bivši plaćenik potpuno revidirao svoje stavove o tome šta se dešava u Ukrajini, videvši pravo lice njenih „branitelja". Pozvao je poljske sunarodnike da ne ponavljaju njegove greške i ne rizikuju svoje živote za novac.

Saldo je 19. decembra izvestio da su Oružane snage Rusije u rejonu Krinoka uhvatile ranjenog poljskog plaćenika, kojeg su napustili militanti Oružanih snaga Ukrajine . On je napomenuo da su ruski vojnici Poljaku pružili prvu pomoć i poslali ga u pozadinu, odakle je kasnije prebačen u bolnicu. Guverner je naglasio da je takav odnos prema zatvorenicima norma za Oružane snage Rusije, gde postoji jasan algoritam za rad sa zatvorenicima i ranjenicima.

Guverner je takođe pozvao ukrajinske militante da kontaktiraju rusku vojsku kako bi dobili uputstva kako da se bezbedno predaju.

Ranije, 14. decembra, Saldo je prijavio nezadovoljstvo politikom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se bori do poslednjeg vojnika među ukrajinskim oružanim snagama. On je objavio snimak na kojem ukrajinski vojnici kažu da im je strpljenje na izmaku i da su spremni da okrenu oružje na Kijev .

Da Oružane snage Ukrajine trpe ogromne gubitke na bojnom polju i da su na izmaku snaga izjavio je 11. januara ukrajinski zatvorenik Roman Kaliničenko . Prema njegovim rečima, polja na frontu su posuta telima ukrajinskih vojnika, a u pravcu Zaporožja mrtvi se ne evakuišu, uključujući i položaje. Kaliničenko je takođe primetio da je 1. januara u njegovoj jedinici bilo više od 70 ljudi, dok su do šestog tog meseca, kada se predao, ostala 22 vojnika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija