• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.01.2024

14:11

Politički zemljotres u Nemačkoj! Šok vest u najgore vreme za zemlju!

EPA

Vesti

Politički zemljotres u Nemačkoj! Šok vest u najgore vreme za zemlju!

Podeli vest

Alternativa za Nemačku (AfD) je trenutno najjača partija u nemačkim državama Saksonija, Tiringija i Brandenburg, gde se na jesen održavaju državni izbori, pokazuje istraživanje nemačke istraživačke agencije Forsa.

U dve od te tri savezne države prednost AfD u odnosu na Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) je ubedljiva, preneo je nemački "Velt".

Ako bi državni parlamenti u Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu bili izabrani početkom 2024. godine, AfD bi bila najjača stranka sa značajnom razlikom, prema istraživanju nemačke istraživačke agencije Forsa. 

Prema barometru trendova RTL/ntv koji je danas objavljen, ona bi mogla da očekuje 36 odsto glasova u Tiringiji, 34 u Saksoniji i 32 odsto u Brandenburgu.

U Tiringiji CDU trenutno može da računa na 20, Levica na 17, SPD na devet odsto glasova, Zeleni na pet i alijansa bivše levičarske političarke Sahre Vagenkneht (BSV) na četiri odsto glasova. 

Foto: Reuters

AfD je podržala protest nemačkih poljoprivrednika

 

Shodno tome, sadašnja crveno-crveno-zelena koalicija u Erfurtu je daleko od većine. 
Koalicija bez učešća AfD moguća je samo ako u savezu učestvuju CDU i levica.

U Saksoniji i Brandenburgu, međutim, postojeća trostranačka koalicija mogla bi da se nastavi. U Saksoniji bi CDU imao 30 odsto, SPD sedam odsto, Zeleni osam odsto, a BSV četiri odsto glasova. U Brandenburgu bi SPD mogao da očekuje 22 odsto, CDU 16 i Zeleni sedam procenata. 
Slobodni birači, koji su već zastupljeni u državnom parlamentu Potsdama, imaju pet odsto glasova. Alijansa Vagenknehta je na četiri odsto. 

Novi državni parlament biće izabran u Saksoniji i Tiringiji 1. septembra, a u Brandenburgu 22. septembra. Početkom januara AfD u Saksoniji dostigao je 37 odsto podrške, a CDU 33 odsto, pokazalo je istraživanje instituta za istraživanje javnog mnjenja Civei i "Zahsiše cajtung". 

SPD je bio samo tri odsto i mora da brine o ulasku u državni parlament, FDP je došao na jedan odsto. Zeleni sa sedam odsto i levica sa osam odsto, takođe, su bili daleko iza AfD i CDU. Podatke je prikupila Forsa u ime RTL Dojčland. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija