• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

13.01.2024

09:00

Demonstracija moći! Amerika i Britanija zbog Huta "zavele red" u SB UN! Ovako su reagovale Rusija i Kina!

Reuters

Vesti

Demonstracija moći! Amerika i Britanija zbog Huta "zavele red" u SB UN! Ovako su reagovale Rusija i Kina!

Podeli vest

Sjedinjene Države i Velika Britanija branile su pred Savetom bezbednosti UN zakonitost svojih udara na jemenske Hute, dok Rusija i Kina optužuju zapadne zemlje za podizanje regionalnih napetosti.

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da su napadi multinacionalne mornarice na čelu sa SAD, bili u skladu sa međunarodnim pravom, navodi Rojters.

Operacija je osmišljena da "poremeti i smanji sposobnost Huta da nastave nepromišljene napade na trgovačke brodove", istakla je Tomas-Grinfild tokom debate u Savetu bezbedbnosti UN.

Sjedinjene Države nastaviće da se fokusiraju na diplomatski odgovor u pokušaju da se odbrane komercijalni brodovi, dodala je ambasadorka. 

"Preduzeli smo ograničene, neophodne i proporcionalne mere samoodbrane zajedno sa Sjedinjenim Državama, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade, Bahreina i Australije", saopštila je britanska ambasadorka pri UN Suzan Vudvord.

Rusija je nazvala operaciju SAD i Britanije neproporcionalnom i nezakonitom, a ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su ovi napadi prekršili međunarodno pravo i podigli tenzije u regionu.

Druge zemlje su izrazile zabrinutost da će udari SAD i Britanije na 28 lokacija u Jemenu podstaći regionalne tenzije, koje su već visoke zbog ofanzive Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze, piše Rojters.

Operacija SAD i Britanije "ne samo da je izazvala razaranja infrastrukture i civilnih žrtava, već je povećala bezbednosne rizike u Crvenom moru", zaključio je Žang Džun, kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama.

Sednica Saveta bezbednosti UN bila je posvećena američkoj i britanskoj operaciji, izvedenoj nakon višemesečnih napada dronovima i raketama jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija