• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.01.2024

22:31

Krvava šahovska partija na Bliskom istoku: Dok Zapadu ponestaje piona, Iran postavlja svoje figure u napad! (VIDEO)

Informer

Live TV

Krvava šahovska partija na Bliskom istoku: Dok Zapadu ponestaje piona, Iran postavlja svoje figure u napad! (VIDEO)

Podeli vest

Nova Tema dana bilo je veliko proširenje sukoba na Bliskom istoku, a gosti koji su razgovarali o tome bili su bivši premijer Nikola Šainović, i geopolitički analitičar Milutin Ilić

Bivši premijer Nikola Šainović ističe da se sukob na Bliskom istoku širi, uključuju se Huti i Hezbolah, dok smatra da je Iran uzdržan.

- Huti su preduzeli nekoliko poteza koji su blokirali trgovinske kanale u Crvenom moru i to je jedan od razloga što su Amerikanci i Britanci reagovali. Bliskoistočni sukob se širi prema sekundarnim sukobima, dok su primarni izopšteni, Huti i Hezbolah se uključio, dok Iran stoji po strani i gleda borbu - rekao je Šainović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Nikola Šainović

 

Naš sagovornik dodaje i da su Huti osetili mogućnost da krenu u borbu, a da ih Iran ih podržava, kao i da će sukob na Bliskom istoku se neće završiti skoro i da biti mnogo žrtava.

- Amerikanci su krenuli sa Bušom u "demokratizaciju" Bliskog istoka, a to se sve pretvorilo u jedan veliki haos. Amerika je pokušala da kontroliše situaciju, koja joj je izmakla kontroli. Huti su osetili mogućnost da krenu u borbu za svoju slobodu, a Iran ih sada podržava. Sukob na Bliskom istoku se neće završiti tako lako i biće još mnogo žrtava - zaključio je Šainović.

Geopolitički analitičar Milutin Ilić navodi da je NATO u osetnom padu, kao i da je namerno otvoreno novo žarište na Bliskom istoku.

- Jasno je da je Severnoatlanska alijansa u osetnom padu, a to se videlo gubicima u Siriji, Africi i Ukrajini. Od početka mi nije bilo logično da Hamas sam izvede napad na Izrael i meni to sve liči da je namerno otvoreno žarište i novi izazov za Severnoatlansku alijansu - tvrdio je Ilić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Milutin Ilić

 

Prema tvrdnjama našeg gosta Huti su važna figura u šahovskoj taktičkoj igri i pokušavaju da se nametnu u Crvenom moru i odbrane od zastrašivanja Zapada.

- Huti su gomilali oružje i moguće je da su napade izvršavali pod dirigentskom palicom Irana. Huti su svesno jedna važna figura u toj velikoj šahovskoj igri i namerno su se postavili u Crveno more, da bi kontrolisali važan pomorski put. Zapad će pokušati da zastraši Hute, ali pitanje je da li su zapadne sile uspele da naprave štetu Hutima, a ako im to ne uspe ponudiće im diplomatiju - objasnio je Ilić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Planeta

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!
Hoće li razum prevldati

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!

Sukob u Ukrajini je već treća godina i čini se da su strane sklonije daljem eskaliranju nego okončanju. U svom godišnjem obraćanju, predsednik Vladimir Putin je upozorio zemlje NATO-a da „na kraju moraju da shvate da to preti nuklearnom sukobu, a samim tim i uništenju civilizacije" ako nastave da naoružavaju Ukrajinu i razmisle o slanju trupa. Putin je još u junu 2022. upozorio američke zvaničnike da ne šalju rakete dugog dometa u Ukrajinu, rekavši: „Udarićemo ciljeve koji još nisu pogođeni.

01.07.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija