• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.01.2024

06:15

(VIDEO) Ljudi, šta ovo uradiše Rusi?! Svet gleda i ne veruje, u Ukrajini je upravo ispisana istorija!

Printscreen/X

Vesti

(VIDEO) Ljudi, šta ovo uradiše Rusi?! Svet gleda i ne veruje, u Ukrajini je upravo ispisana istorija!

Podeli vest

Pripadnici Vazdušno-desantne vojske (VDV) iz Kostromske oblasti su korišćenjem protivoklopnog raketnog sistema "kornet" uništili ukrajinsko borbeno vozilo pešadije (BVP) sa rekordnih 7.800 metara, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju su pripadnici 98. Gardijske divizije VDV raspoređeni na Bahmutskom pravcu u DNR. Najpre su izviđači ove jedinice identifikovali neprijateljsku grupaciju sastavljenu od dva oklopna vozila koja su vršila rotaciju.

Odmah po uočavanju, izviđači su prosledili lokaciju i koordinate komandnom centru, nakon čega je naređeno da dejstvo izvrši Gardijski artiljerijski puk VDV iz Kostrome, i to upotrebom "korneta". 

Dejstvo je izvršeno iz zaklonjenog položaja, udaljenog impresivnih 7.800 metara od mete u trenutku lansiranja, a ukrajinsko vozilo sa sve posadom je uspešno uništeno. Drugi neprijateljski BVP je, nedugo nakon toga, uništen artiljerijskom vatrom iste jedinice.

 

 

Ono što ovaj slučaj izdvaja od drugih jeste rekordna distanca sa kog je cilj pogođen i uništen, pogotovo kada se uzme u obzir da je domet osnovne verzije "korneta" sa starijim raketama oko pet i po kilometara. Međutim, kako kaže zamenik komandanta protivoklopnog voda "Zevs", njegova jedinica "sada ima termovizijske nišanske sprave na lanserima i u zavisnosti od vrste rakete, moguće je dejstvovati na dometima do deset kilometara danju i noću". 

Izjava zamenika komandanta sugeriše da je sve veći broj jedinica ruske vojske opremljen modernizovanim sistemima "kornet-m", čiji maksimalni domet jeste deset kilometara. Ipak, uništenje cilja sa skoro osam kilometara udaljenosti predstavlja ogroman uspeh i novi rekord kada je u pitanju dejstvo protivoklopnim sistemima.

- Radio sam i sa drugim protivoklopnim sistemima, međutim 'kornet' ih sve nadmašuje u svakom smislu te reči. Ovo je najbolje oruđe koje sam koristio - naglašava zamenik komandanta voda "Zevs".

Nakon uspešnog obavljanja borbenog zadtaka, posade "korneta" i artiljerije brzo su promenile svoje vatrene položaje i nastavile sa radom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Udarno! Nemačka potvrdila: Spremamo se za rat sa Rusijom! Moskva na nogama, svet čeka reakciju Putina!
EVROPA U PLAMENU

Udarno! Nemačka potvrdila: Spremamo se za rat sa Rusijom! Moskva na nogama, svet čeka reakciju Putina!

Oružane snage Nemačke spremaju se za rat Rusije i NATO, a koji će prema scenariju nemačkog Ministarstva odbrane započeti u leto 2025. godine, i to napadom ruske vojske na Suvalki koridor, piše "Bild", pozivajući se na tajni procureli dokument Bundesvera. Na ovo je reagovao nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, koji je rekao da je razmatranje različitih scenarija deo svakodnevnih aktivnosti vojske.

15.01.2024

13:25

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija