• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/CNN

21.01.2024

16:56

Strašna bolest hara prvom linijom fronta! Ukrajinska vojska povraća, krv im ide iz očiju, a lek ne nalaze!

Reuters

Vesti

Strašna bolest hara prvom linijom fronta! Ukrajinska vojska povraća, krv im ide iz očiju, a lek ne nalaze!

Podeli vest

Linije fronta rata u Ukrajini postale su zaražene pacovima i miševima, navodno šireći bolest zbog koje vojnici povraćaju i krvare iz očiju, osakaćujući borbenu sposobnost i ponovo stvarajući jezive uslove koji su mučili trupe u rovovskom ratu u Prvom svetskom ratu.

Ukrajinska vojnikinja, koja nosi pseudonim "Kira", prisetila se kako je njen bataljon prošle jeseni zahvatila "epidemija miševa" dok se borila u južnom regionu Zaporožja.

- Zamislite da idete u krevet, a noć počinje tako što vam se miš uvuče u pantalone ili džemper, ili vam žvaće vrhove prstiju, ili vas ugrize za ruku. Spavate dva ili tri sata, u zavisnosti od toga koliko ste srećni - rekla je Kira za CNN.

Ona je procenila da je u njenoj zemunici od četiri vojnika bilo oko 1.000 miševa.

- Nisu nas miševi posećivali, bili smo njihovi gosti.

Najezde su delom posledica promene godišnjih doba i ciklusa parenja miševa, ali su takođe merilo kako je rat postao statičan, nakon što je ukrajinska kontraofanziva u velikoj meri odbijena od strane snažno ojačane ruske odbrane. Usred još jedne oštre zime, miševi traže hranu duž linije fronta od skoro 1.000 kilometara, šireći bolesti i nezadovoljstvo dok traže hranu i toplinu.

Foto: EPA

Ukrajinska vojska

Kira je rekla da je pokušala sve da oslobodi njihove bunkere od miševa: prskala je otrov, prskala amonijakom, čak se molila. Obližnje prodavnice su se snabdele zalihama protiv miševa, rekla je ona. Ali, kako su miševi stalno dolazili, pokušali su druge metode.

- Imali smo mačku po imenu Busia, ​​a u početku je takođe pomagala i jela miševe. Ali kasnije ih je bilo toliko da je odbila. Mačka može da uhvati jednog ili dva miša, ali ako ih ima 70, to je nerealno - priča ona.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba je u decembru izvestila o izbijanju "mišje groznice" u mnogim ruskim jedinicama u okolini Kupijanska u oblasti Harkova. U izveštaju se navodi da se bolest prenosi sa miševa na ljude "udisanjem prašine mišjeg izmeta ili gutanjem mišjeg izmeta u hrani".

Rezultat toga, saopštila je ukrajinska odbrambena obaveštajna služba, je da je "mišja groznica" značajno umanjila borbenu sposobnost ruskih vojnika. Nije navedeno da li su ukrajinske trupe na sličan način pogođene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija