• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

22.01.2024

06:45

Putinova 'Crvena Sara' ruši Šolca! Oligarhija u Berlinu se suočava sa do sada najvećom pretnjom

Reuters/AP fotomontaža

Vesti

Putinova 'Crvena Sara' ruši Šolca! Oligarhija u Berlinu se suočava sa do sada najvećom pretnjom

Podeli vest

Suočeni sa meteorskim usponom Alijanse Sare Vagenkneht, tradicionalne nemačke partije, a pre svih SPD kancelara Olafa Šolca, i njihovi mejnstrim mediji svim silama pokušavaju da ubede Nemce kako je "Crvena Sara" demagog koji radi za Putina i Rusiju

Nemački kancelar Olaf Šolc, ali i politička oligarhija koja decenijama upravlja u Berlinu, suočavaju se sa do sada najvećom pretnjom po njihov opstanak!

Sara Vagenkneht i njena "Alijansa Sara Vagenkneht - Razum i pravda" ili BSW iz temelja je zatresla politički sistem u Berlinu. I ne samo zatresla, Crvena Sara, kako Vagenknehtovu nazivaju mejnstrim mediji, preti da će uspostaviti "novi evropski poredak", u kome će svoje mesto naći i Rusija, a to je za aktuelni Berlin, NATO i SAD brutalan "prst u oko"!

Berlin na nogama

Podsetimo, Sara Vagenkneht bila je liderka levičarske partije Die Linke (Levi), koju je u međuvremenu napustila i početkom januara osnovala novi stranku. Iako njena Alijansa postoji tek nešto više od dve nedelje, anketa koju je naručio "Bild" pokazuje da bi za stranku Crvene Sare glasalo 14 odsto Nemaca.

Poređenja radi - SPD, tradicionalno jedna od ključnih partija Nemačke i politički dom kancelara Olafa Šolca, takođe ima 14 odsto podrške. Zeleni, drugi partner u berlinskoj vladajućoj koaliciji, nalaze se na 12 odsto, a FDP, treći deo vladajuće slagalice, ne bi uspeo da pređe cenzus od pet odsto. Bivša partija Sare Vagenkneht Die Linke doživela bi istu sudbinu. Jedine dve stranke koje bi prošle bolje od BSV su CDU sa 27 odsto i krajnje desničarski AfD, koga podržava 18 odsto Nemaca.

Meteorski uspeh Vagenknehtove događa se u trenutku kada nemački farmeri organizuju velike proteste i teraju vladajuću koaliciju na ustupke, kada zbog štrajka stoje vozovi, a cene nekretnina strmoglavo padaju. Kolika je kriza u Nemačkoj ukazao je i londonski "Ekonomist", istakavši kako i kolaps nemačke automobilske industrije više nije nezamisliv.

List navodi da je Nemačka "dole" i politički i ekonomski, da je izgubila status lidera Evrope (ili barem, EU), kao i da je Angela Merkel bila nesumnjivi lider kontinenta, sve dok Olaf Šolc nije preuzeo njen "plašt".

Ruski čovek u Berlinu

Suočeni sa usponom BSW, tradicionalne nemačke partije i njihovi mejnstrim mediji, predvođeni Olafom Šolcom i SDP, svim silama pokušavaju da ubede Nemce, a posebno pobunjene farmere (na čiju je stran stala Vagenknehtova, baš kao i 68 odsto Nemaca) da je Crvena Sara, u najmanju ruku, neodgovorni demagog koji radi (gle čuda, prim. aut.) za Putina i Rusiju.

U stvarnosti, Vagenknehtova i ne krije da želi da okonča konfrontaciju Nemačke sa Moskvom, posebno u pogledu Ukrajine. Ona se protivi isporuci nemačkih krstarećih raketa "taurus" Ukrajini i poziva na prekid vatre i početak mirovnih pregovora. Crvena Sara ne krije i da njena Alijansa ima za cilj da uspostavi novi evropski poredak, u kojem bi i Rusija bila sastavni deo.

Ipak, najveći deo njenog programa odnosi se na preporod Nemačke i izvlačenje Berlina iz kandži Sjedinjenih Država. Vagenknehtova je po tom pitanju i više nego jasna.

- Na moju veliku žalost, više u Nemačkoj nema stranke koja se ozbiljno zalaže za dobre plate, solidne penzije, jaku socijalnu državu. Imamo vladu koja nema plan osim da vadi novac iz džepova ljudi i kancelara koji izgleda kao da je bez reči čak i kada nastavlja da priča - istakla je Vagenknehtova.

Nemci ustali protiv neonacista

Desetine hiljada Nemaca protestovale su protiv krajnje desnice u gradovima širom Nemačke nakon izveštaja da su se desničarski ekstremisti nedavno sastali da razgovaraju o deportaciji miliona imigranata, uključujući i neke sa nemačkim državljanstvom. Sastanku su prisustvovali i neki članovi Alternative za Nemačku (AfD).
Policija je saopštila da je protest u Frankfurtu okupio 35.000 ljudi. Velike demonstracije su bile i u Štutgartu, Nirnbergu i Hanoveru.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija