• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logično

22.01.2024

21:23

Netanijahu: Napali smo Iran, Teheran neće napraviti nuklearno oružje! Ako Rusija, SAD i Kina ne zaustave Izrael svet neće opstati!

Shutterstock/EPA

Vesti

Netanijahu: Napali smo Iran, Teheran neće napraviti nuklearno oružje! Ako Rusija, SAD i Kina ne zaustave Izrael svet neće opstati!

Podeli vest

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da ulaže sve napore da "spreči Iran da dobije nuklearno oružje" i da Izrael već pokreće direktne napade na Islamsku Republiku.

Na pitanje novinara u Tel Avivu u subotu zašto Izrael napada iranske zastupnike, a ne direktno napada Iran, Netanjahu je odgovorio: „Ko god kaže da ne napadamo Iran, mi jesmo".

Izrael tvrdi da je Iran bio umešan u planiranje napada 7. oktobra, kada je oko 1.200 Izraelaca ubijeno, a desetine uzeti za taoce u iznenadnom napadu Hamasa u blizini Gaze. Izrael je uzvratio granatiranjem palestinske enklave artiljerijom i vazdušnim napadima, ubivši do sada oko 24.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. Cilj operacije je uništenje militantne grupe, kaže Izrael.

Izrael je ranije otvoreno optužio Iran da pomaže Hamasu „novcem, obukom, oružjem i tehnološkim znanjem" i obaveštajnim podacima.

- Iran stoji iza toga. Mi smo u sukobu sa Iranom. Nemojte da zamišljate šta Iran može da nam uradi, da nas uništi - rekao je Netanjahu.

Izrael će pristati samo na sporazum koji mu daje bezbednosnu kontrolu nad celom Gazom, dodao je Netanjahu.

Iran je negirao bilo kakvu ulogu u napadu Hamasa na Izrael, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da su takve optužbe „zasnovane na političkim razlozima".

Netanjahu je dodao da je „Iran glava hobotnice i da vidite njene pipke svuda okolo, od Huta preko Hezbolaha do Hamasa".

Izrael i SAD takođe vide Iran kao glavnu destabilizujuću silu na Bliskom istoku, koja navodno snabdeva oružjem, vojnu ekspertizu i obuku Hamasu u Gazi, Hezbolahu u Libanu i Huti pobunjenicima u Jemenu.

SAD su ranije tvrdile da je Iran „duboko umešan" u napade Huti na komercijalni brod u Crvenom moru, tvrdeći da je pobunjenicima dao bespilotne letelice, rakete i obaveštajne podatke. Teheran je negirao te tvrdnje, insistirajući da „grupe otpora" deluju nezavisno i „ne primaju naređenja od Teherana da se suprotstave ratnim zločinima i genocidu koje je počinio Izrael".

Izrael retko javno priznaje da je direktno napao Iran, ali je Islamska Republika dugo bila meta premijera Benjamina Netanjahua tokom njegovih nekoliko mandata.

U decembru je bivši izraelski premijer Naftali Benet otkrio da je Izrael napao bazu dronova u Iranu i ubio višeg komandanta Korpusa garde islamske revolucije. Benet, koji je bio premijer Izraela od juna 2021. do juna 2022, dao je priznanje u tekstu u The Vall Street Journalu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija