• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Bulgarianmilitary

24.01.2024

18:00

Spremite se! Stiže nova verzija "abramsa"! SAD uložile milione dolara ne bi li stvorile oružje doraslo Rusima

printscreen

Vesti

Spremite se! Stiže nova verzija "abramsa"! SAD uložile milione dolara ne bi li stvorile oružje doraslo Rusima

Podeli vest

Spremite se da se oprostite od zastarelih transmisija primarnog tenka američke vojske, Abramsa. "Pozdravite pojavu potpuno novih menjača sa nultom kilometražom", nedavno je objavljeno na zvaničnom sajtu renomirane američke kompanije Alison Transmišn. Dogovor je "težak" nešto više od 83 miliona dolara.

Ova nadogradnja nije samo za nekolicinu odabranih tenkova - ona je univerzalna. Svaki pojedinačni paket za poboljšanje sistema Abrams, verzija 3, brendiran kao Abrams SEPv3 tenk, u vlasništvu američke vojske ili bilo koje strane vojske, nalazi se na listi za nadogradnju. Alison Transmišn uverava da će proces isporuke i instalacije krenuti početkom 2024. godine, sa ciljem da se završi u toku godine. 

Na osnovu javno dostupnih podataka, širom sveta postoji ogroman 641 Abrams SEPv3 tenk. Američka vojska sa ponosom raspolaže sa 154 tenka ove varijante. Ne tako daleko, Poljska je zatražila 250 jedinica, za koje se očekuje da će u potpunosti stići do kraja 2025. godine.

U međuvremenu, Australija nestrpljivo čeka narudžbu od 75 tenkova Abrams SEPv3. Ne zaboravimo Maroko, sa svojom flotom od 162 tenka Abrams, koji je već dao zelenu signalizaciju i započeo svoju nadogradnju na verziju 3, 2022. godine.

Izbor prenosa

Alison Transmišn Abrams je nedavno dao izjavu za štampu da će SEPv3 biti opremljen Ks1100 prenosom. Ovo implicira da je svaki menjač koji će se koristiti potpuno nov, što u suštini daje verziju 3 koja radi na prenosu bez pređenih kilometara.

Povezivanje Alison Transmišn sa ovim projektom nije slučajnost. Oni su poznati partner američke vojske i podržavaju Abramsa već nekoliko godina. 

Alison Transmišm je preuzeo zadatak ne samo nadogradnje već i isporuke potpuno novih transmisija, posebno dizajniranih da ispune zahteve performansi čuvenog Abrams tenka. Njihov projekat nadogradnje pametno kombinuje nove komponente sa već postojećim hardverom korisnika kako bi se generisao potpuno renoviran prenos bez pređenih kilometara. 

Zahvaljujući nizu poboljšanja i nadogradnji, tenk Abrams se može pohvaliti da je sada najstrašniji tenk na svetu. Kompanija garantuje besprekorno izvršenje narudžbine u skladu sa svojom posvećenošću ispunjavanju zahteva za performanse i ciljeva spremnosti američke vojske. 

O Ks1100

Da li tražite pouzdan menjač za teško borbeno vozilo koje teži od 100.000 do 140.000 funti? Serija Ks1100 kompanije Alison Transmišn može biti samo vaše rešenje. Efikasno funkcionišući sa dizel ili turbinskim motorom, može da izdrži do 1.500 konjskih snaga.

О novom Abramsu

Ono što izdvaja seriju Ks1100 je njen integrisani dizajn. Poseduje četiri dometa napred i dva unazad i genijalno sažima funkcije upravljanja i kočenja u jednu robusnu, kompaktnu jedinicu - karakteristika poznata kao unakrsni pogon. 

Ali to nije sve. Zajedno sa raznovrsnim, potpuno elektronskim kontrolama za sinhronizaciju sa modernim motorima, pretvaračem obrtnog momenta koji sadrži kvačilo za automatsko zaključavanje za besprekorno pokretanje i zaustavljanje, i hidrostatičkim upravljanjem sa punim pogonom, serija Ks1100 obećava ne samo pouzdanost i izdržljivost, već i vrhunsku efikasnost.

Abrams SEPv3, takođe poznat kao M1A2 Sistem Version 3, je modernizovana konfiguracija glavnog borbenog tenka Abrams, koji je u upotrebi u američkoj vojsci. Ova nadograđena verzija nudi poboljšanu zaštitu.

SEPv3 karakteriše poboljšana zaštita oklopa, kako u obliku fizičkog oklopa, tako iu smislu elektronskih zaštitnih mera. Fizički oklop je kombinacija kompozitnih materijala, čelika i osiromašenog uranijuma, pružajući robusnu zaštitu od širokog spektra pretnji.

Tenk takođe ima skup elektronskih protivmera dizajniranih da ometaju neprijateljske sisteme ciljanja i navođenja.

Pogonski sistem Abrams SEPv3 je Honeivell AGT1500C turbinski motor sa više goriva, koji isporučuje 1.500 konjskih snaga. Ovaj motor, zajedno sa naprednim sistemom vešanja, omogućava tenk da dostigne brzinu do 42 mph na putevima i 25 mph van puta, pružajući visok stepen mobilnosti na bojnom polju.

Što se tiče dometa, Abrams SEPv3 može da putuje do 265 milja sa jednim rezervoarom goriva u idealnim uslovima. 

Naoružanje Abrams SEPv3 je, navode, "strašno"!

Njegovo glavno oružje je glatka cev od 120 mm, sposobna da ispaljuje razne metke, uključujući eksplozivne, protivtenkovske i sabo metke. Tenk takođe ima mitraljez kalibra .50, mitraljez kalibra 7,62 mm i bacač granata. Pored toga, SEPv3 je opremljen sofisticiranim sistemom za kontrolu vatre koji uključuje termalno snimanje i laserski daljinomer, omogućavajući precizno ciljanje u svim vremenskim uslovima i u svako doba dana.

Postavlja se pitanje, da li će novi "abramsi" biti dorasli Oružanim snagama Rusije na frontu u Ukrajini?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija