• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.01.2024

17:00

Udarna svetska vest! Pentagon povlači radikalan potez, američka vojska dobija neočekivano naređenje!

AP/shutterstock

Vesti

Udarna svetska vest! Pentagon povlači radikalan potez, američka vojska dobija neočekivano naređenje!

Podeli vest

Tokom 24. januara pojavila se vest da Sjedinjene Američke Države razmatraju (delimično) povlačenje svojih trupa iz Sirije, a kako prenose Si-En-En i Rojters, Vašington je spreman i za razgovore o budućnosti prisustva svojih trupa u Iraku.

Ovakav narativ ukazuje da će Vašington i Bagdad uskoro dogovoriti vremenski rok za okončanje decenijskog raspoređivanja američke vojske na teritoriji ove Bliskoistiočne države.

U poruci dostavljenoj iračkom ministru spoljnih poslova, Fuadu Huseinu, američka vlada izrazila je spremnost na pregovore o sledećoj fazi vojne operacije u Iraku, preneli su Rojters i Si-En-En, pozivajući se na navode neimenovanih vojnih zvaničnika. Husein je kasnije potvrdio da je primio "važnu poruku" od američkog izaslanika i dodao da će je "pročitati premijer i nadležni organi vlasti", ne objašnjavajući detalje.

Podsećanja radi, u Iraku se i dalje nalazi oko 2.500 pripadnika vojske SAD, koji su tu ostale nakon raspoređivanja 2014. godine i borbe sa Islamskom državom. Njihov zadatak bi trebalo da bude obuka i savetovanje iračkih trupa, jer je Pentagon još 2021. godine proglasio kraj borbenih operacija, međutim američke snage su od tada izvele na desetine misija i napada čije mete su bile grupe povezane sa Iranom.

Iako je vojni vrh SAD osmog januara saopštio da ne razmatra povlačenje svojih snaga, Si-En-En navodi da će deo predstojećih razgovora biti posvećen tome "da li i kada će biti izvodljivo okončati američko vojno prisustvo u Iraku". Slične informacije prenosi i Rojters, koji izveštava da je Vašington odustao od pređašnjeg uslova da će se snage SAD povući tek kada militantne grupe koje podržava Iran budu prestale sa svojim aktivnostima.

Istovremeno pojedini zvaničnici iz Bagdada pozvali su da se proces povlačenja ubrza i da se SAD obavežu na određeni vremenski rok u kom će to učiniti. Tako je i irački predsednik vlade – Muhamed Šija el Sudani izjavio da će uskoro inicirati proces "kako bi se trajno okončalo prisustvo međunarodne vojne koalicije na teritoriji Iraka", ali ni on nije odredio konkretan datum kada bi se to moglo ostvariti.

Rojters dodaje da bi pregovori Bagdada i Vašingtona mogli da potraju "nekoliko meseci, ili više", kao i da povlačenje američkih trupa nije "neposredno".

El Sudani je javno osudio nekoliko skorašnjih američkih vazdušnih napada na iračkom tlu, dodajući da javno ugrožavaju suverenost njegove zemlje i predstavljaju pretnju po regionalnu stabilnost. Predsednik vlade Iraka smatra da vazdušni udari SAD "podrivaju sporazume i zajedničku bezbednosnu saradnju", naglašavajući potrebu da se "preoblikuju budući odnosi sa Vašingtonom".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija