• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtraveler

31.01.2024

18:51

Naučnici otkrili šta je ubilo arheologe koji su otkrili Tutankamonovu grobnicu! Decenijama je vladalo mišljenje da je u pitanju "kletva"!

Printskrin/Wikipedija

Vesti

Naučnici otkrili šta je ubilo arheologe koji su otkrili Tutankamonovu grobnicu! Decenijama je vladalo mišljenje da je u pitanju "kletva"!

Podeli vest

Naučnici su uspeli da objasne uzrok misteriozne smrti britanskih arheologa koji su otkrili grobnicu egipatskog faraona Tutankamona pre 100 godina. Kao što znate, grobnicu je otkrio Hauard Karter nakon duge potrage. Decenijama se šuška o misterioznoj „kletvi" koja je stavljena na istraživače.

Činjenica je da su neki od ljudi koji su učestvovali u otvaranju grobnice umrli (uključujući i samog Kartera). Trenutno naučnici sugerišu da je uzrok smrti nekih istraživača bila „pećinska bolest" uzrokovana gljivicom Aspergillus koja je otkrivena u grobnici. U takvim uslovima, gljive mogu postojati dugo vremena i dobiti povećanu virulentnost.

Pored toga, Carterov pratilac, lord Karnarvon, mogao je da umre od Aspergilusa. Slična sudbina zadesila je i učesnike otvaranja još jednog groba, litvanskog princa Kazimierza Jagiellonczika - umrli su od plućne infekcije. Ovo potvrđuje da su glasine o Tutankamonovoj kletvi samo mit.

Ranije je javljeno o otkriću međunarodne grupe naučnika koji su otkrili da je žuto staklo od kojeg je napravljen privezak čuvenog staroegipatskog faraona Tutankamona vanzemaljskog porekla.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija