• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.02.2024

08:04

Šta je istina? Zelenski uopšte nije smenio Zalužnog! I to ne zbog onoga o čemu se zna, već...

Reuters/shutterstock

Vesti

Šta je istina? Zelenski uopšte nije smenio Zalužnog! I to ne zbog onoga o čemu se zna, već...

Podeli vest

Predsednik Zelenski je pre tri dana pozvao komandanta Valerija Zalužnog na sastanak gde ga je, prema rečima dva izvora, otpustio, prenosi CNN.

Poslednjih nedelja rastu glasine o rastućim tenzijama između predsednika i komandanta. Raskinuli su zbog neuspele kontraofanzive prošle godine.

Još nije bilo zvaničnog saopštenja, što znači da je Zalužni i dalje na funkciji, ali se odluka javnosti očekuje do kraja nedelje. To bi moglo da znači najveću promenu u ukrajinskoj vojsci od početka invazije.

On je u intervjuu za Ekonomist opisao zaslužni rat protiv Rusije kao zastoj. Portparol predsednika Serhi Nikiforov rekao je u ponedeljak da su glasine o smeni generala netačne. Ministarstvo odbrane je takođe na društvenim mrežama objavilo: „Poštovani novinari, odgovorite svima: Ne, ovo nije tačno. Zelenski još nije rekao ništa o tome.

Foto: Reuters

Dani sloge - Zelenski i Zalužni

Ako Zalužni zaista bude smenjen, dva su moguća kandidata koji bi mogli da zauzmu njegovu funkciju. Jedan od njih je Kirilo Budanov, načelnik Uprave za obaveštajne poslove odbrane, 38-godišnjak koji je u dobrim odnosima sa Zelenskim i koji predstavlja novu generaciju vojnih lidera. Drugi kandidat je Oleksandar Sirski, koji je trenutno komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

On je popularniji od predsednika

Uprkos neuspehu ukrajinske kontraofanzive, Zalužni ostaje među najpopularnijim liderima u zemlji. Prema anketi koju je u decembru sproveo Kijevski institut za sociologiju, 88 odsto Ukrajinaca podržava Zalužnog, dok je podrška predsedniku pala na 62 odsto.

- Kao i u Prvom svetskom ratu, razvoj tehnologije nas je doveo u ćorsokak. Neće biti lepog, dubokog prodora, već će se raditi o bilansu teških gubitaka i razaranja - rekao je Zalužni za Ekonomist, kome Zamenik predsednika Ihor Žovkva je odgovorio: „Da sam u vojsci, ne bih komentarisao novinarima i javnosti šta se dešava na ratištu ili šta bi moglo da se desi na ratištu. To ohrabruje akcije agresora“. Zelenski nije otvoreno kritikovao Zalužnog, ali je u decembru rekao da očekuje konkretne rezultate na bojnom polju.

Ukrajinska kontraofanziva na jugu zemlje pokrenuta je u junu. Pokušali su da se probiju iz grada Orikiva prema Azovskom moru kako bi napravili kopneni put do Krima. Uspeli su da se probiju samo 20-ak kilometara do mesta Robotina. Krajem decembra počela je ogromna mobilizacija u kojoj očekuju do milion novih vojnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Licemerno! DSS Boru Novakovića prozvao Bora Solunac, sada ga stavili za nosioca izborne liste u Novom Sadu
Izbori 2024

Licemerno! DSS Boru Novakovića prozvao Bora Solunac, sada ga stavili za nosioca izborne liste u Novom Sadu

U borbi za vlast svе sе zaboravlja. Aktuеlni partnеri i saradnici, DSS i DS su dvе strankе čiji su sukobi i trvеnja obеlеžili političku istoriju Srbijе nakon 5, oktobra. Afеra "Solun" iz 2001. godinе, čiji jе glavni protagonista bio jеdan od sadašnjih nosilaca ujеdinjеnе opozicionе listе za gradskе izborе Borislav Novaković, bila jе okidač za otvorеni politički rat na liniji DSS i ostatak DOS-a.

10.05.2024

17:52

Vesti

Selaković otvorio izložbu "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta (FOTO)
Politika

Selaković otvorio izložbu "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta (FOTO)

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na otvaranju izložbe Mikelanđela Pistoleta "Preventivni mir" u Muzeju savremene umetnosti da "ako umetnost uvek govori univerzalnim jezikom, ona najbolje progovara u delima umetnika kao što je Pistoleto, koji se upravo jezikom umetnosti bori za univerzalne vrednosti humanosti i kreativnosti".

10.05.2024

19:16

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija