• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.02.2024

22:58

Rusija nastavila da urniše francuske plaćenike, Zalužni otkrio prioritete OSU! Pking preti Kijevu, Kina nije sponzor ni rata ni Rusije! (FOTO/VIDEO)

eng.mil.ru

Vesti

Rusija nastavila da urniše francuske plaćenike, Zalužni otkrio prioritete OSU! Pking preti Kijevu, Kina nije sponzor ni rata ni Rusije! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U četvrtak 2. februara, Ukrajina obeležava 707. dan rata sa Rusijom.

Argentina hapsi Ruse po nalogu Kijeva

Argentinska policija privela je Rusa na zahtev Interpola Ukrajine, izjavila je za RIA Novosti Natalija Pustovalova, šef konzularnog odeljenja ambasade Rusije u Buenos Ajresu. Čovek je sa porodicom doleteo u zemlju u turističke svrhe, a zadržan je odmah na aerodromu. Kasnije ga je sud pustio na slobodu.
„U narednih 45 dana održaće se sudsko ročište na kojem će biti doneta odluka o tome da li Rus podleže ekstradiciji Ukrajini ili ne", saopštila je ruska diplomatska misija.

Ukrajinski režim trgovao organima svojih vojnika, pronađeni brojni dokazi! Zverima iz Kijeva pomagali i strani lekari!

Rusija nastavila da urniše francuske plaćenike

Foto: Reuters/Shutterstock

 

Dvojica francuskih dobrovoljaca su poginula , a tri su povređena od posledica eksplozija u gradu Berislavu pod kontrolom Ukrajine, rekao je šef oblasne vojne administracije u Hersonu Aleksandar Prokudin, koga je postavio Kijev. Francuske vlasti još nisu dale nikakve zvanične izjave.

Kakav preokret! Makron žestoko zapretio Ukrajini! Kijevu postavljen neočekivan uslov! "Ako se ovo nastavi..."

Peking upozrio Kijev

Kineski ambasador u Kijevu upozorio je ukrajinsko rukovodstvo da će Kijevsko priznanje više od deset kineskih kompanija kao „međunarodnih sponzora rata" negativno uticati na odnose zemalja, piše Rojters. Ukrajina je dodala 14 kompanija iz Kine na svoju „crnu listu", uključujući naftne i gasne kompanije Sinopec Group i CNPC, kao i železničku China Railvai Construction Corporation. Svi oni nastavljaju da sarađuju sa Rusijom, dok Peking ne pokazuje želju da sa Kijevom razgovara o sukobu u Ukrajini.
Peking preti Kijevu pogoršanjem odnosa. Sve zbog priznanja kineskih kompanija kao „sponzora rata"

Rusija i Kina spremaju odgovor na vojno-biološke aktivnosti SAD! Peking i Moskva ništa ne prepuštaju slučaju!

Ukrajina granatira DNR

Oružane snage Ukrajine ispalile su tri granate kalibra 155 mm na Kujbiševski okrug Donjecka (zapadni deo grada), saopštilo je predstavništvo DNR u ZSO. Tri granate ispaljene su i na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u ZSO.

Šokantno! Putin menja sve u Ukrajini?! Moskva se hitno oglasila, ovo znači samo jedno!

Uhapšen ruski dobrovoljac zbog podrške Ukrajini

U Belgorodu je priveden dobrovoljac zbog sumnje da je sponzorisao Oružane snage Ukrajine. Nadežda Rosinskaja je optužena po članu 280.4, deo 2 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (Javni pozivi na aktivnosti usmerene protiv bezbednosti države).
„Sutra će u Sverdlovskom sudu u 11 časova biti suđenje za izbor preventivne mere. Biće imenovan advokat. Danas me je pozvala i rekla: „Pritvorena sam". Ona je sada u centru za privremeni pritvor", rekao je advokat Evgenij Sokolov za RIA Novosti.

Kirbi traži pare za Ukrajinu

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi poručuje da grant EU za finansiranje Ukrajine ne može biti zamena za američku pomoć. On je poziva Kongres SAD da odobri ova sredstva.

Deset brigada! U Kijevu je otkrivena zastrašujuća istina o Zalužnom! Po ovome, Zelenski je u pravu što hoće da ga smeni!

Zalužni otkrio prioriteti OSU!

Foto: Tanjug/AP

 

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni napisao je članak za sajt Si-En-Ena, u kojem je izneo glavne oblasti na koje bi Ukrajina trebalo da se fokusira 2024. godine. 
Po njegovom mišljenju, stvaranje sistema za obezbeđivanje oružanih snaga visokotehnološkom opremom; - razvoj bespilotnih sistema naoružanja; uvođenje nove filozofije obuke i borbenih dejstava, koja uzima u obzir ograničenja u sredstvima i metodama njihovog korišćenja - savladavanje novih borbenih sposobnosti što je brže moguće su prioriteti OSU.

Nemačka ogovorila na ultimatum Zelenskog

Čitaoci lista Die Velt kritikovali su ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je pozvao Nemačku da isporuči rakete Taurus.

On je svoj zahtev objasnio rekavši da će „ako Rusija pobedi, Nemačka će biti u opasnosti“.

Brisel slomio zube na Orbanu

Lideri država članica Evropske unije okupljaju se danas na vanrednom samitu u Briselu, gde će pokušati da slome otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinansijske pomoći Ukrajini.

Kijev: Rusija napala oblast Harkova sa četiri drona, oborena dva

Tokom noći ruske snage napale su sa četiri drona oblast Harkova, od kojih je ukrajinska PVO uništila dva, izvestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

- Neprijatelj je ove noći ispalio četiri bespilotne letelice tipa Šahed-136/131. Dva su uništena u oblasti Harkova - navodi se u izveštaju na Telegramu.

Ranije je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov saopštio da su u ruskom napadu na bolnicu na severoistoku Ukrajine povređene četiri osobe.

On je na Telegram nalogu naveo da je iz zgrade u gradu Veliki Burluk, severoistočno od Harkova, evakuisano 38 osoba.

Četiri povređene osobe dobile su pomoć na licu mesta.

U granatiranju je oštećena fasada bolnice, kao i prozori i krov.

Razmena vojnika iz zarobljeništva

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 195 vojnika koji su bili u zarobljeništvu i u životnoj opasnosti vraćeno sa teritorije pod kontrolom Kijeva, dok je Rusija u Ukrajinu prebacila 195 ratnih zarobljenika, pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi izveli 35 napada dronovima

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da su ruske snage izvele 35 napada dronovima, kao i da su lansirale dve navođene rakete prema energetskoj i vojnoj infrastrukturi na liniji fronta i u drugim ukrajinskim oblastima.

Ukrajina pogodila vojnu bazu na Krimu, Rusi tvrde suprotno

Ukrajinska vojska tvrdi da su njene snage pogodile vojnu bazu na Krimu, dok Moskva navodi da su se ruske snage odbranile, ali da su na vojni objekat pale krhotine.

Borelj: Ukrajini treba više municije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je Ukrajini potrebno više municije.

Poslednja nada Zelenskog srušena u Poljskoj

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pogrešno se kladio na pomoć Nemačkoj nakon što su SAD počele sve manje da podržavaju Kijev, rekao je politikolog Andžej Gil u intervjuu za poljsku publikaciju Do Rzeczi.

CNN: Zelenski razrešava Zalužnog

Zelenski će „u narednim danima” razrešiti dužnosti glavnokomandujućeg Zalužnog, piše CNN, pozivajući se na izvore. 

Publikacija potvrđuje činjenicu nedavnog razgovora između predsednika i generala, gde ga je Zelenski „mirno“ pozvao da pređe na drugu funkciju. Ali Zalužni je odbio. 

„Potom je predsednik Ukrajine ponovio svoju odluku, rekavši da činjenica da je Zalužni odbio novu funkciju ne menja činjenicu da se on smenjuje sa sadašnjeg položaja“, piše publikacija. 

„Zelenski će narednih dana objaviti smenu glavnog komandanta Ukrajine“, prenosi CNN.

Oštećena bolnica u napadu "šahida"

U Harkovu je oštećena bolnica tokom jučerašnjeg napada „šahida“, javila je OVA.

Pacijenti nisu povređeni, uspeli su da siđu u sklonište. Sada su raspoređeni u druge bolnice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05