• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.01.2024

10:25

Medvedev Japancima izneo tri uslova! Ukoliko ne pristanu, predložio im "harakiri": Ako se usudite, naravno...

EPA

Vesti

Medvedev Japancima izneo tri uslova! Ukoliko ne pristanu, predložio im "harakiri": Ako se usudite, naravno...

Podeli vest

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev predložio je da japanski zvaničnici počine samoubistvo ako ne podrže njegov stav o spornim Kurilskim ostrvima.

- Oni samuraji koji se osećaju posebno tužni mogu da okončaju svoje živote na tradicionalni japanski način, tako što će počiniti harakiri. Ako se usude, naravno - napisao je on na Ks (bivši Tviter).

Harakiri, takođe poznat kao sepuku, je oblik ritualnog samoubistva. Zapaljiva poruka bivšeg ruskog predsednika stigla je nakon što je japanski premijer Fumio Kišida održao govor u parlamentu svoje zemlje o potpisivanju mirovnog sporazuma sa Rusijom za zvanično okončanje Drugog svetskog rata.

Kišida kaže da su u potpunosti posvećeni pregovorima

Spor oko Kurilskih ostrva jedan je od glavnih razloga zašto Rusija i Japan nikada nisu potpisali takav sporazum, piše Nevsveek. Ostrva, koja Japan naziva Severnim teritorijama, nalaze se u Tihom okeanu između ruskog poluostrva Kamčatka i japanskog ostrva Hokaido.

Vojnici Sovjetskog Saveza okupirali su četiri ostrva na kraju Drugog svetskog rata, ali su zemlju od tada polagali Rusija i Japan. Prema Kišidinim rečima, Tokio je "potpuno posvećen" pregovorima o mirovnom sporazumu sa Moskvom, ali je Medvedev odbio predlog osim ako Japan ne prihvati Kurilska ostrva kao deo Rusije.

- Japanski premijer Kišida ponovo je govorio za mirovni sporazum sa Rusijom. Naravno, pod uslovom da se razgovara o Kurilima i zadrži sankcije - rekao je Medvedev. Bivši ruski lider, koji je blizak saveznik sadašnjeg predsednika Vladimira Putina i obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, izneo je svoje uslove za sporazum sa Japanom.

Medvedev je izneo tri uslova

"1. Teritorijalno pitanje je jednom zauvek zatvoreno u skladu sa Ustavom Rusije.

2. Kurilska ostrva će se aktivno razvijati, a njihova strateška uloga će rasti paralelno, uključujući i postavljanje novog naoružanja tamo", napisao je on. 

Zatim je kao 3. uslov naveo da nema pregovora o Kurilskim ostrvima.

"Ne zanimaju nas 'osećanja Japanaca' u vezi sa takozvanim 'severnim teritorijama'. To nisu 'sporne teritorije' već Rusija", istakao je on. Zatim je predložio japanskim zvaničnicima da počine harakiri.

On je završio svoj post konstatacijom snažnog partnerstva Japana sa Sjedinjenim Državama, uprkos tome što su Amerikanci detonirali dve atomske bombe iznad japanskih gradova Hirošime i Nagasakija 1945. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija