• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/SkyNews

30.01.2024

13:17

Nije dobro! Bajden večeras odobrava vojnu akciju na Bliskom istoku? Američka odmazda dovešće do nekontrolisane eskalacije

EPA/Shutterstock

Vesti

Nije dobro! Bajden večeras odobrava vojnu akciju na Bliskom istoku? Američka odmazda dovešće do nekontrolisane eskalacije

Podeli vest

Svaki direktan napad na Iran mogao bi da izazove uzvratne iranske raketne udare na američke ciljeve u regionu ili na američke saveznike kao što je Izrael.

Ubistvo tri američka vojnika i ranjavanje još desetina u napadu dronom u Jordanu stvara skoro izvesnost - Sjedinjene Države će uzvratiti vojnom silom.

Teže pitanje je da li će ovaj odgovor biti ograničen na „radikalne militantne grupe koje podržava Iran, koje deluju u Siriji i Iraku“ koje je Bela kuća optužila da su izvršile pokolj, ili će se proširiti na režim u Teheranu koji ih podržava – ili i jedno i drugo.

Džo Bajden mora da odgovori snažno kako bi odvratio buduće pretnje velikom broju američkih snaga koje deluju širom regiona.

Ali ova spoljna kriza igra i na unutrašnju politiku.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Predsednikov prethodnik i najveći rival, Donald Tramp – koji se bori da ga zameni na ovogodišnjim izborima – već je iskoristio napad dronom da optuži Bajdena da je slab.

Ne sumnjajte: napad dronom u subotu uveče predstavlja značajnu eskalaciju u regionu koji preti da eksplodira otkako je militantna grupa Hamas, koju takođe podržava Iran, napala Izrael 7. oktobra, što je izazvalo izraelski rat u Gazi.

S obzirom na činjenicu da su američki vojnici poginuli, verovatno postoji veći rizik od rasplamsavanja šireg sukoba nego čak i odluka Sjedinjenih Država i Velike Britanije ranije ovog meseca da pokrenu vazdušne napade na borce Huti koje podržava Iran u Jemenu.

Bajden je u izjavi oplakivao gubitak i ranjavanje vojnika.

On je rekao da se činjenice još uvek prikupljaju, ali „znamo da su to izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje deluju u Siriji i Iraku“.

Glavnokomandujući je dodao: „Ne sumnjajte – mi ćemo sve odgovorne pozvati na odgovornost u vreme i na način koji sami izaberemo.

Poslednji put kada su tenzije između Sjedinjenih Država i Irana bile ovako visoke 2019. godine kada je Tramp bio na vlasti i odlučio da razotkrije nuklearni sporazum sa Teheranom.

U jednom trenutku, tadašnji predsednik je čak rekao da je američka vojska "napeta i napunjena" za direktan napad na Iran u znak odmazde za obaranje američke bespilotne letelice.

Foto: Printskrin

Napad na američku bazu

Taj napad je otkazan jer je Tramp rekao da smatra da bi takav odgovor rezultirao smrću Iranaca i da to ne bi bilo proporcionalno s obzirom da avion koji je Iran napao nije imao osoblje u njemu.

Napad dronom na američke snage u blizini severoistočne granice Jordana sa Sirijom je veoma različit, iako stvara sličnu dilemu.

Kako su napad navodno izveli iranski proksi, a ne direktno Iran, bilo bi teže opravdati direktan udar na Teheran osim ako ne postoje jasni dokazi o iranskom pravcu u onome što se dogodilo.

Takođe će se uzeti u obzir bilo kakve američke kalkulacije i potreba da se nastavi sa pokušajima obuzdavanja nasilja u regionu – već u opasnosti da se intenzivira u nekontrolisanu eskalaciju.

Svaki direktan napad na Iran mogao bi da izazove uzvratne iranske raketne udare na američke ciljeve u regionu ili na američke saveznike kao što je Izrael.

Mnoge zalivske države će takođe biti neverovatno nervozne jer bi i one potencijalno bile na iranskoj liniji vatre.

Nasuprot tome, odluka da se krene samo na grupe koje podržava Iran, optužene za izvođenje napada, verovatno bi morala da uključuje mnogo veću upotrebu sile nego što se to dešavalo u prošlosti.

SAD su u više navrata pokrenule vazdušne napade protiv militanata koje podržava Iran u Iraku i Siriji kao odgovor na napade na svoje trupe u obe zemlje.

Ali ova akcija očigledno nije uspela da odvrati pretnju do sada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija