• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.02.2024

14:40

(VIDEO) Počeo opšti rat! Amerika spaljuje Bliski istok, gore Irak, Sirija... Ovo će imati nezamislive posledice!

Shutterstock

Vesti

(VIDEO) Počeo opšti rat! Amerika spaljuje Bliski istok, gore Irak, Sirija... Ovo će imati nezamislive posledice!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države izvele su juče vazdušne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, saopštila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika. Veruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsednika Džozefa Bajdena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

- Naš odgovor započeo je danas. Nastaviće se u vreme i na mestima po našem izboru. Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu. Ali, neka svi oni koji žele da nam naude znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti - rekao je Bajden.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će verovatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri meseca rata Izraela s Hamasom u Gazi.

Pogođeno više od 80 meta

Američka vojska je u saopštenju rekla da je pogodila mete poput komandnih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letelica i objekata za logistiku, kao i lanca snabedvanja municijom.

U napadima je pogođeno više od 85 meta, rekla je američka vojska. Američka meta bile su snage Kudsa, ogranka IRGC-a za vojnu špijunažu i paravojsku, koji snažno utiče na Iranu savezničke milicije širom Bliskog istoka, od Libana do Iraka, Jemena i Sirije. Sirijski državni mediji objavili su u petak da je „američka agresija“ na mesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i povredama.

 

 

Mete su se nalazile na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, a u napad su bili uključeni bombarderi dugog dometa B-1 koji su doleteli iz SAD-a, saopštila je američka vojska.

Američki general-pukovnik Daglas Sims, direktor Združenog štaba, rekao je kako se čini da su udari bili uspešni, a izazvali su velike sekundarne eksplozije jer su pogođena oružja militanata, iako nije jasno da li su militanti ubijeni.

SAD kaže da je informisao Irak pre napada

Sjedinjene Američke Države obavestile su Irak pre napada u petak na tri položaja militanata unutar te zemlje, saopštila je Bela kuća, samo nekoliko minuta nakon što je iračka vojska osudila napade kao kršenje suvereniteta zemlje.

- Obavestili smo iračku vladu pre napada - rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Irak: Ovo će imati strašne posledice

Iračka vojska rekla je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.

 

 

- Ovi vazdušni napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju pretnju koja bi mogla dovesti Irak i region do strašnih posledica. Ishodi će imati ozbiljne implikacije na bezbednost i stabilnost u Iraku i okolnoj regiji - dodao je.

Irački tajanstveni Kataib Hezbolah, kojeg SAD okrivljuje za napad na američke snage u Jordanu, objavio je u utorak da će pauzirati napade na američke snage. Ali, druga iračka grupa koju podržava Iran Nujaba rekla je da će nastaviti s napadima na američke snage u regiji sve dok ne završi rat u Gazi i dok se američke snage ne povuku iz Iraka.

Eskalacija sukoba

Ranije juče, Bajden i lideri Pentagona prisustvovali su komemoraciji u vazdušnoj bazi Dover u Delaveru za troje američkih vojnika ubijenih u napadu u Jordanu.

Napad u Jordanu bio je prvi smrtonosni napad na američke trupe otkako je u oktobru izbio rat Izraela i Hamasa. SAD smatra da je dron, koji je ubio troje vojnika i ranio više od 40, izradio Iran, rekli su američki zvaničnici za Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija