• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

29.01.2024

18:00

Udarite odmah! Kongresmeni traže od Bajdena da odmah napadne Iran, svet na pragu katastrofe

EPA/Shutterstock

Vesti

Udarite odmah! Kongresmeni traže od Bajdena da odmah napadne Iran, svet na pragu katastrofe

Podeli vest

Nekoliko američkih kongresmena pozvalo je Bajdenovu administraciju da preduzme mere protiv Irana nakon što je izveden napad dronovima za koji su okrivljeni militanti koje podržava Iran na bazu u Jordanu, kada su ubijena tri američka vojnika, a ranjeno njih 25.

Ovo je prvi put da je američko vojno osoblje ubijeno tokom neprijateljske vatre na Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa, a incident će dodatno podići tenzije u regionu i podstaći strah od šireg sukoba koji će direktno uključiti Iran.

Kao odgovor, nekoliko američkih kongresmena pozvalo je predsednika Džoa Bajdena da odgovori napadom na Iran.

- Jedini odgovor na ove napade mora biti razorna vojna odmazda protiv iranskih terorističkih snaga, kako u Iranu tako i širom Bliskog istoka - rekao je republikanski senator Tom Koton.

Republikanski senator Lindzi Grejem je rekao: "Jedina stvar koju iranski režim razume je sila. Sve dok ne plate cenu svojom infrastrukturom i svojim osobljem, napadi na američke trupe će se nastaviti."

- Udrite Iran odmah, sada. Udarite ih jako - dodao je Grejem, koji je glasni kritičar pristupa Bajdenove administracije Iranu.

Demokratski senator Džeki Rozen rekao je da Teheran "mora da snosi odgovornost".

Foto: Tanjug/AP

Bajden pod velikim pritiskom kongresmena, zahteva se napad na Iran

U međuvremenu, republikanski senator Rik Skot povezao je incident sa onim što on vidi kao slabljenje američke snage pod Bajdenom, rekavši: "Iran otvoreno dovodi u pitanje snagu i odlučnost SAD zahvaljujući Bajdenovom smirivanju najvećeg svetskog sponzora terorizma. Mora da se završi."

Republikanski senator Dan Salivan rekao je da su iranski sponzori terorista prešli crvenu liniju sa ubistvom trojice hrabrih američkih vojnika i ranjavanjem na desetine drugih.

Jordan je demantovao da su američki vojnici ubijeni na njegovoj teritoriji, već da se to dogodilo na teritoriji Sirije u oblasti Al-Tanf, gde američke snage održavaju svoje vojno prisustvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija