• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.01.2024

08:55

Zakuvalo! Bajden najavio žestoku odmazdu, situacija izmiče kontroli! Svet na nogama, sledi totalna eskalacija!

AP/shutterstock

Vesti

Zakuvalo! Bajden najavio žestoku odmazdu, situacija izmiče kontroli! Svet na nogama, sledi totalna eskalacija!

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će "odgovarati" oni koji su krivi za napad na bazu SAD u Jordanu, na granici sa Sirijom, u kojem su tri američka vojnika poginula a najmanje 34 ranjena, optuživši za taj napad dronom "radikalne militantne grupe koje podržava Iran".

- Oni koji su krivi za napad odgovaraće u trenutku i na način kojeg ćemo mi odabrati - rekao je Bajden.

Trojica američkih vojnika su ubijena, a najmanje 34 su ranjena u napadu dronom na manju američku bazu u Jordanu, poznatu kao Toranj 22. To je prvi put da su američki vojnici ubijeni neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

U međuvremenu je Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih frakcija koje podržava Iran, preuzela odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, uključujući napad dronom na vojnu bazu SAD.

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, "odupru američkim okupacionim snagama u Iraku" i kao odgovor na izraelske "masakre" nad narodom u Gazi, prenosi CNN.

Kako je preneo AP,, Bajden je održao minut ćutanja tokom pojavljivanja u banket sali baptističke crkve na svom putovanju ka Južnoj Karolini u okviru kampanje za predstojeće predsedničke izbore.

- Imali smo težak dan sinoć na Bliskom istoku. Izgubili smo tri hrabre duše u napadu na jednu od naših baza - rekao je Bajden, i kasnije, posle minuta ćutanja, dodao, "i mi ćemo odgovoriti".

Odlazeći predsednik SAD kasnije je u pisanoj izjavi naveo da će SAD "pozvati na odgovornost" krivce za napad u, kako je saopštio, vreme i na način po izboru SAD.

Više američkih senatora pozvalo je na snažan odgovor na napad, pri čemu su neki sugerisali da treba napasti direktno mete u Iranu, zemlji koju smatraju glavnim krivcem za smrt američkih vojnika. Smatraju da je napadom u Jordanu pređena tzv. "crvena linija", odnosno da se došlo do tačke u kojoj je žestok odgovor neminovan.

Američki ministar obrane Lojd Ostin je poručio da je "besan", dodavši da "neće tolerisati" napade na američke snage.

On je takođe izjavio da će preduzeti sve neophodne radnje kako bi odbranili SAD, njene trupe i interese.

U međuvremenu, militanti koje podržava Iran u istočnoj Siriji počeli su da se povlače sa svojih položaja, u strahu od američkih vazdušnih napada, rekao je Omar Abu Lejla, evropski aktivista koji se nalazi na čelu "Deir Ezzor 24" medija za AP.

Centralna komanda SAD saopštila je ranije da su u napadu u zoru najmanje 34 američka vojnika povređena u napadu dronom na njenu bazu u Jordanu, poznatu kao "Toranj 22", od kojih je osam, u stabilnom stanju, avionom prevezeno iz Jordana, radi pružanja naknadne nege. 

Tri zvaničnika su izjavila da je dron udario u blizini prenoćišta vojnika, što, kako su rekli, daje objašnjenje zbog čega ima toliko žrtava.

Toranj 22 nalazi se duž sirijske granice i uglavnom je koriste trupe uključene u misiju savetovanja i pomoći jordanskim snagama.

U  američkoj bazi, prema saopštenju Centralne komande američke vojske smešteno je oko 350 pripadnika američke vojske i vazduhoplovstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija