• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.02.2024

17:39

"Ovo je tek početak"! Amerikanci upravo probudili ZLO: Bliski istok pred vratima pakla (VIDEO)

Shutterstock

Vesti

"Ovo je tek početak"! Amerikanci upravo probudili ZLO: Bliski istok pred vratima pakla (VIDEO)

Podeli vest

Više od 30 ljudi je ubijeno u američkim vazdušnim napadima na više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji koji su povezani sa Korpusom iranske revolucionarne garde (IRGC) i milicijama koje podržava Iran.

Reč je o američkoj odmazdi za smrtonosni napad na američke vojnike u Iraku i Siriji.

Vazdušni napadi, koji uključuju bombardere B-1 dugog dometa koji su doleteli iz SAD, bili su prvi deo višestrukog odgovora administracije predsednika Džoa Bajdena na prošlonedeljni napad militanata koje podržava Teheran. Dodatne američke vojne operacije se očekuju u narednim danima.

Napadi su intenzivirali sukob koji se proširio na Bliski istok otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa, palestinske islamističke grupe koja je napala južni Izrael 7. oktobra.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je u saopštenju da američki napadi predstavljaju "još jednu opasnu i stratešku grešku Sjedinjenih Država koja će samo dovesti do povećanja tenzija i nestabilnosti u regionu". Irak je takođe osudio američke napade, rekavši da je ubijeno 16 ljudi, uključujući civile. Irak je pozvao američkog otpravnika poslova u Bagdadu da preda zvanični protest.

U Siriji su 23 osobe ubijene čuvajući pogođene mete, rekao je Rami Abdulrahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava, organizacije koja izveštava o ratu u Siriji.

Zaharova: SAD guraju ceo region u sukob

Rusija je osudila vazdušne udare SAD u Iraku i Siriji i poručila da tu situaciju treba da razmotri Savet bezbednosti UN. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je „očigledno da su vazdušni napadi bili osmišljeni da dodatno rasplamsaju sukob”.

- Napadom, gotovo bez prestanka, na objekte navodno proiranskih grupa u Iraku i Siriji, SAD namerno pokušavaju da uvedu najveće zemlje u regionu u sukob - rekla je Zaharova.

Američki general Daglas Sims rekao je da se čini da su udari bili uspešni i da su izazvali sekundarne eksplozije pošto su bombe pogodile vojna skladišta militanata. On je rekao da je Vašington izveo napade znajući da će verovatno biti žrtava.

Uprkos napadima, Pentagon je saopštio da ne želi rat sa Iranom i da veruje da ne želi ni Teheran, čak i nakon što je republikanski pritisak na Bajdena da direktno napadne Iran pojačan. Iran, koji podržava Hamas, i sam nastoji da ostane podalje od regionalnog sukoba, dok podržava grupe koje su ušle u sukob iz Libana, Jemena, Iraka i Sirije, takozvane „osovine otpora“ neprijateljske prema izraelskim i američkim interesima.

 

 

"Mi ne tražimo sukob"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je nakon napada da je Bajden naredio dodatne akcije protiv IRGC-a i onih koji su s njim povezani. "Ovo je početak našeg odgovora. Ne tražimo sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde, ali predsednik i ja nećemo tolerisati napade na američke snage", rekao je Ostin.

Iračka vlada je u saopštenju navela da područja bombardovana američkim avionima uključuju mesta na kojima su iračke bezbednosne snage bile raspoređene u blizini civilnih lokacija. Ona je dodala da su pored 16 poginulih ranjene 23 osobe. Bela kuća je saopštila da su SAD obavestile Irak pre napada. Bagdad je kasnije optužio Vašington da laže, rekavši da je tvrdnja SAD o koordinaciji sa iračkim vlastima "neosnovana".

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da SAD potpiruju sukob u regionu na "veoma opasan način". Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je u petak da njegova zemlja neće započeti rat, ali da će "snažno odgovoriti" svakome ko je maltretira. Hamas je osudio američke napade i rekao da Vašington dodaje "ulje na vatru".

Velika Britanija je nazvala SAD svojim "čvrstim" saveznikom i dodala da podržava pravo Vašingtona da odgovori na napade. Šef poljske diplomatije Radek Sikorski stigao je na sastanak Evropske unije u Briselu i rekao da su američki napadi rezultat "igranja vatrom" iranskih posrednika.

 

 

Više od 160 napada na američke vojnike

Udari su pogodili ciljeve koji uključuju komandne i kontrolne centre, skladišta raketa, dronove i municiju, navodi se u saopštenju američke vojske. Stanovnici Iraka rekli su da je nekoliko bombi pogodilo kvart Sikak u gradu Al-Kaim, stambeno područje za koje su stanovnici rekli da su ga koristile naoružane grupe za skladištenje velikih količina oružja. Militanti su napustili to područje i sakrili se nakon napada u Jordanu, rekli su lokalni izvori.

Američke trupe su od 7. oktobra napadnute više od 160 puta u Iraku, Siriji i Jordanu, uglavnom kombinacijom projektila i dronova, što je navelo SAD da izvedu nekoliko uzvratnih udara čak i pre najnovijih vazdušnih udara.

Vašington procenjuje da je dron koji je u Jordanu ubio tri vojnika i ranio više od 40 drugih napravljen u Iranu, rekli su američki zvaničnici Rojtersu. „Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se na mestima i u vreme koje mi izaberemo“, rekao je Bajden.

Najviši republikanac u senatskom komitetu za oružane snage, Rodžer Viker, kritikovao je Bajdena što Iranu nije naneo dovoljno velike gubitke i što mu je predugo trebalo da odgovori. Iranski savetnici pomažu naoružanim grupama u Iraku, gde SAD ima oko 2.500 vojnika, iu Siriji, gde Vašington ima 900 svojih vojnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14