• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sun

04.02.2024

17:21

U Britaniji drama nakon ovog izveštaja! Otkriveno gde bi vojska mogla da se sukobi sa Rusima, ratni scenario je jeziv

AP/Photo

Vesti

U Britaniji drama nakon ovog izveštaja! Otkriveno gde bi vojska mogla da se sukobi sa Rusima, ratni scenario je jeziv

Podeli vest

Britanska vojska nije spremna za rat sa Rusijom i izdržala bi svega nekoliko meseci sukoba! Zastrašujući izveštaj poslanika upozorava da je vojska preopterećena i da Velika Britanija neće biti spremna za borbu dok ministri ne otklone nestašice zaliha i pojačaju rezerve.

Komitet za odbranu godinu dana pripremao je izveštaj koji upozorava da je municija u Velikoj Britaniji daleko ispod nivoa potrebnog da se sa sigurnošću suprotstavi eventualnoj pretnji ruske vojske.

General Nik Кarter, nekadašnji oficir britanske vojske i bivši načelnik štaba odbrane, takođe upozorava da će vojska iscrpiti svoje borbene sposobnosti posle nekoliko meseci sukoba.

Izveštaj ujedno sugeriše da skoro dve milijarde funti dodeljenih britanskoj vojsci prošle godine, sada treba da se potroši na popunjavanje praznina u odbrani, umesto na povećanje rezervi.

Informacija se pojavila usred stalnih izveštaja iz celog sveta da bi Rusija mogla da napadne NATO. Zapadna alijansa je nedavno započela svoje najveće ratne igre od kraja Hladnog rata. Više od 90.000 vojnika učestvuje u višemesečnoj vežbi na severoistoku Evrope kako bi uvežbali odgovor NATO u slučaju šire ruske invazije.

Izveštaj se pojavio nakon što je britanski vodeći nosač aviona HMS Kraljica Elizabeta u nedelju povučen sa NATO vežbe zbog neispravne osovine propelera. Trebalo je da isplovi iz Portsmuta da učestvuje u vežbama, međutim, nije dorastao zadatku i biće zamenjen drugim brodom.

Ministar oružanih snaga Džejms Hepi, podsetimo, upozorio je da je rat realna mogućnost za britanske kraljevske marince u kampu Viking u norveškom Overbigdu tokom vežbi ratnih igara.

- Scenariji obuke nisu samo scenariji. To je nešto sa čime ćete možda morati da se suočite tokom karijere - rekao je ministar.

Hepi je objasnio da b u slučaju rata NATO i Rusije glavna uloga Britanije bila borba u arktičkim uslovima koji su najteži na svetu. Takođe je za San naglasio potrebu da vlada donosi "teške izbore" kako bi što je brže moguće povećala potrošnju za odbranu.

Izveštaj poslanika, međutim, sugeriše da je Ujedinjeno Кraljevstvo daleko od spremnosti za rat sa Rusijom, a kamoli za rat u ledenim pustošima.

- Oružane snage Velike Britanije su se rasporedile iznad svojih kapaciteta kao odgovor na pogoršanu bezbednosnu situaciju, ali imaju manjak sposobnosti i zaliha i gube osoblje brže nego što mogu da ga regrutuju - navodi se u izveštaju.

Istraga je otkrila da je iscrpljivanje rezervi oružanih snaga tokom poslednje decenije potkopalo otpornost Velike Britanije na ratne borbe.

Rat na Arktiku

Ministar oružanih snaga Džejms Hepi upozorio je u razgovoru za San da bi Britanija mogla da se sukobi sa Rusijom u arktičkim uslovima koji su najteži na svetu.

Hepi je objasnio da bi Britanija morala da deluje u delovima Evrope u blizini arktičkog kruga.

Britanski kraljevski marinci obučavaju se u arktičkoj bazi Кamp Viking u Norveškoj u okviru NATO vežbi osmišljenih da pripreme Evropu za rat sa Rusijom.

Smrznuto tlo i ledena pustoš čine brutalnu pozadinu sukoba na bojnom polju.

Marinci bi morali da koriste skije za trčanje, kamuflirane motorne sanke, poboljšane naočare za noćno osmatranje i specijalne kombinezone da ih sakriju od termalnih dronova. Vojnici bi mogli da provedu nedelje živeći u brutalnim severnim uslovima gde temperature neretko padaju i ispod -20°C. Trupe koje trenutno izvode vežbe u kampu Viking koriste osmatračnice iskopane u snegu, a tamo danima i nedeljama jedu, spavaju u vrećama i idu u toalet.

Hepi je upozorio da nije samo sukob ono što bi moglo da ubije britanske trupe koje se bore protiv Rusije - već i okruženje u kome će možda morati da se bori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 2 meseca

Pljacka drugih im je u krvi, od gusarskih vremena pa do danjasnih dana, kolonija i impreijalizma, jer drugacije nepoznaju.

Počelo bombardovanje! SAD i Britanija krvnički razaraju sve!
UŽAS

Počelo bombardovanje! SAD i Britanija krvnički razaraju sve!

U proteklih nekoliko sati, Sjedinjene Države i Velika Britanija izvele su 18 napada na položaje Huta koji vladaju u severnom Jemenu u različitim provincijama, većinom u regionu glavnog grada, rekao je zvaničnik Huta Jahja Sarija na Telegram kanalu.

23.01.2024

13:07

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija