• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.02.2024

23:36

Kraj, Ukrajinci se povlače, Avdejevka je ruska! Moskva besna, Ekvador dostavio Amerima rusku vojnu tehniku! Bajden nema plan "B" za Kijev (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Kraj, Ukrajinci se povlače, Avdejevka je ruska! Moskva besna, Ekvador dostavio Amerima rusku vojnu tehniku! Bajden nema plan "B" za Kijev (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 714. dan.

Nema plana B

Bajdenova administracija je fokusirana na to da Kongres odobri novi paket pomoći za Ukrajinu, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i dodao da ne postoji "plan B".

Zelenski dobio najgore moguće vesti! Republikanci blokirali zakonu o milijardama za Ukrajinu i Izrael!

Ukrajinci se povlače iz Avdejevke

Nekoliko ukrajinskih izvora danas je širilo informacije o povlačenju ukrajinskih oružanih snaga iz sektora dača na severoistoku Avdejevke. Osim toga, navodi se da su Oružane snage Rusije počele da zaobilaze koksaru sa jugoistoka kako bi stigle do jedinog puta kojim se snabdeva garnizon ukrajinske vojske u predgrađu Donjecka.

Ekvador dostavio Amerima rusku vojnu tehniku

Odluka Ekvadora da prebaci vojnu opremu ruske proizvodnje u SAD krši međunarodne obaveze i može dovesti do negativnih posledica po odnose ove latinoameričke zemlje sa Rusijom , izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zapad trokira, a Rusija koristi sedam od osam cilindara svog motora! Američki ekspert objasnio kako stvari stoje!

Kijevu nikad dosta municije i granata

Šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je da je Kijev zatražio dodatne pošiljke municije, dronova i sistema protivvazdušne odbrane , preneo je TASS. Diplomata tvrdi da je EU od februara 2022. godine Ukrajini obezbedila 88 milijardi evra: 60 ??milijardi za civilne potrebe i 28 milijardi za vojne potrebe.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Oružane snage Ukrajine stalno doživljavaju nedostatak granata, a evropska odbrambena proizvodnja nije u stanju da konkuriše Ruskoj Federaciji - TASS

Foks njuz: Nije nemoguće da je Bajdenu u mozak već ugrađen čip za "bolje funkcionisanje"! Kad bolje razmislimo...

Sirjato se plaši svetskog rata, a Duda uzda u Trampa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je za Evropu najvažniji zadatak da spreči neprijateljstva između Rusije i NATO, jer bi sukob značio početak trećeg svetskog rata - M1
Poljski predsednik Andžej Duda veruje da će bivši američki lider Donald Tramp moći da zaustavi ukrajinski sukob u roku od 24 sata od svog izbora.

Rusi nemoćni protiv ukrajinskih dronova

Šest morskih dronova, koji su pokrenuti mlaznim skuterima, bilo je dovoljno da se uništi ruski raketni brod uz pomoć navođenih raketa. Kako otkriva ukrajinska tajna jedinica koja stoji iza ovog napada, sve se dogodilo prošle nedelje.

Britanci objavili dokument: Šta će sada Rusi

Britanski poslanici upozorili su da njihova vojska neće biti spremna za rat "visokog intenziteta" ako se ne pozabave nedostatkom osoblja i opreme. Odbor za odbranu Donjeg doma Skupštine saopštio je da osoblje odlazi brže nego što regrutuje nove i da moraju da poboljšaju uslove u vojsci, prenosi BBC.

Stoltenberg: NATO se neće mešati

Alijansa se ne meša u moguću smenu prvog čoveka Oružanih snaga Ukrajine, tvrdi Jens Stoltenberg

Rat sa Rusijom pred vratima: NATO u panici

U najgorem slučaju, NATO ima samo pet godina da se naoruža kako bi potencijal odvraćanja Rusije od napada ipak bio dovoljan da uspešno odvrati eventualni napad na teritoriju NATO-a, kaže se u analizi šefa Centra za bezbednost i odbranu Nemačko društvo za spoljnu politiku Kristijan Moling objavilo je 2023.

Probijena odbrana VSU u Novomihajlovki

Jurišne grupe ruske vojske uspele su da probiju odbranu ukrajindske vojske u rejonu Novomihajlovke u pravcu Južnog Donjecka, pri čemu su ušle u selo. Prema poslednjim podacima koji dolaze sa prve linije fronta, Rusi su se učvrstili na periferiji i bore se, pokušavajući da izbace Ukrajince iz naseljenog mesta.

Pozitivne vesti za Ruse iz oblasti Novomihajlovke pojavile su se dan ranije, kada je niz ruskih izvora javio da su jurišne grupe ruskih snaga uspele da uđu u predgrađe sela i tamo se utvrde. Odbrambene jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušavale su da istisnu ruske snage, pri čemu je došlo do teških borbi. Detaljnije informacije stigle su ujutru. Kako se ispostavilo, jedinice mornaričke pešadije grupe Vostok bile su ukopane na istočnoj periferiji ulice Mira u Novomihajlovki. Prema nekim izveštajima, do četvrtine naselja našlo se pod ruskom kontrolom, ali to nije izvesno.

Nulandova dojurila u Kijev

Sudeći po tome koliko je Viktorija Nuland na brzinu poslata u Ukrajinu, Amerikanci su ozbiljno zabrinuti zbog sve većeg sukoba u njenom vojno-političkom rukovodstvu i sve većeg nedostatka kontrole nad vođom neonacističkog režima ukorenjenog u Kijevu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ruska PVO deluje iznad Belgoroda

Još pet ukrajinskih vazdušnih ciljeva oboreno je iznad Belgoroda, nema ranjenih, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Granatirani gradovi u DNR

Ukrajinske snage su ispalile 18 granata na Donjeck i Makejevku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

Oboreni projektili iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi oborili su iznad Belgorodske oblasti sedam raketa ukrajinskog sistema RM-70 „vampir“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Takođe, iznad oblasti su uništena dva ukrajinska drona.

Porošenko podržao Zelenskog: Resetuj vlast, počni od sebe

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko podržao je ideju aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog o „resetovanju vlasti“, predloživši mu da počne od sebe.

Zelenski je ranije u intervjuu za italijanske medije rekao da je zaista razmatrao smenu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

„Hteo bih da podržim inicijativu Zelenskog o resetovanju vlasti… Počnite od sebe a o Zalužnog se otkačite!“, navodi se u saopštenju Porošenka.

Rusija i Vatikan: Rešiti sukob političkim sredstvima

Rusija deli želju Vatikana za rešavanje sukoba u svetu političkim i diplomatskim sredstvima i visoko ceni napore Svete stolice u kontekstu rešavanja krize u Ukrajini, izjavila je na redovnoj konferenciji za medije portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Skupili smo bogato iskustvo u bilateralnoj saradnji u nauci, kulturi, obrazovanju, zdravstvu i delimo želju Vatikana da pronađe politička i diplomatska sredstva za rešavanje konfliktnih situacija u svetu. U tom smislu, veoma cenimo napore Svete stolice u očuvanju mira u kontekstu ukrajinske krize, rekla je ona.

Diplomata je naglasila da je ruska strana zadovoljna zajedničkim radom sa Vatikanom „na nekim humanitarnim aspektima sukoba u Ukrajini, posebno po pitanju ponovnog okupljanja dece evakuisane iz zone specijalne operacije sa njihovim porodicama i zakonskim zastupnicima“.

-Otvoreni smo za dalji razvoj dijaloga sa Vatikanom na osnovu zajedničkih pristupa aktuelnim pitanjima na međunarodnom dnevnom redu i težnje za pravednijim svetskim poretkom, ocenila je Zaharova.

Razaranje Kijeva - brutalna Putinova poruka Erdoganu! Bombardovanje počelo odmah nakon šokantne najave!

 

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije

▪ Ruska vojska je nanela grupne udare visokopreciznim oružjem iz vazduha i sa mora na ukrajinske vojno-industrijske komplekse;

▪ Ukrajinska vojska je izgubila oko 195 vojnika na južnodonjeckom pravcu;

▪ Na zaporoškom pravcu je ruska vojska uništila vojsku i tehniku tri brigade ukrajinske vojske u Žerebjanki i Rabotinu, neprijatelj je izgubio 30 vojnika;

▪ Ukrajinska vojska je izgubila oko 275 vojnika za 24 sata na kupjanskom pravcu;

▪ Ruska vojska je odbila napade ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 220 vojnika; ▪Ruska vojska zauzima sve pogodnije pozicije na donjeckom pravcu i odbila je deset napada ukrajinske vojske;

▪ PVO sistemi Rusije su za prethodnih 24 sata presreli četiri „hajmarsa“ i uništili 104 ukrajinska drona;

▪ Ruska vojska je poboljšala položaje na južnodonjeckom pravcu;

▪ PVO Rusije je za poslednjih 24 sata oborila ukrajinski MiG-29 u rejonu Aleksejevke;

▪️ Ruska vojska je uništila skladišta avijacione tehnike i goriva ukrajinske vojske;

▪ Ukrajinska vojska je za 24 sata na donjeckom pravcu izgubila oko 290 vojnika i dva oklopna vozila.
 

 

(VIDEO) Armagedon! Monstruozne eksplozije razaraju Kijev! Putinov gnev se obrušio na prestonicu Ukrajine!

 

Podoljak: Ostavka Zalužnog omogućava razbijanje stagnacije na frontu


Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak smatra da će ostavka glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog omogućiti Kijevu da razbije stagnaciju na bojnom polju.

Prema njegovim rečima, i Ukrajinci i zapadni partneri Kijeva su umorni od sukoba. Vladimir Zelenski traži rešenja, jer Ukrajina „ne može sebi da priušti“ nastavak stagnacije ili zamrzavanje sukoba.

 

Putin je ovo jedva čekao! Gori Ukrajina, vojska obezglavljena?! Najzanimljivije stvari tek počinju! "Onaj koji dođe..."

 

Ratni izveštaj iz Ukrajine: Ruska armija nastavlja da napreduje na nekoliko sektora fronta odjednom.

U pravcu Bahmuta, Oružane snage Rusije napreduju u oblasti Krasnoje i severno od autoputa T-0504 , preuzimajući kontrolu nad delom šumskog zasada koji vodi ka rezervoarima istočno od sela.

U pravcu Avdejevke, Oružane snage Rusije napreduju u oblasti ulica Sapronova i Lesje Ukrainke u severnom delu grada . Vode se borbe za železnički most. Međutim, vredi napomenuti da postoji mnogo nepotvrđenih informacija o tome šta se dešava u ovom pravcu, koje je trenutno nemoguće proveriti.

Na Donjeckom pravcu, nakon zauzimanja Marjinke, juriš na Georgijevku se odvijao sa velikim poteškoćama. Do sada nije bilo moguće napredovati daleko u selu, jer je izgubljeno nekoliko jedinica opreme. Na jugu, Oružane snage Ukrajine održavaju kontrolu nad uporištem na autoputu N-15 , bez kojeg je oslobođenje Pobede nemoguće.

U Novomihajlovki na južnodonjeckom pravcu, ruske jedinice su konsolidovane na istočnoj ivici ulice Mira. Međutim, i pored delimičnog opkoljavanja ukrajinske grupe u selu, neprijatelj i dalje kontroliše situaciju: dok se putevi snabdevanja u Konstantinovki i Paraskovjevki ne stave pod vatrenu kontrolu, Oružane snage Ukrajine će moći da drže odbranu. duže vreme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija