• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.02.2024

22:42

Naučnici u šoku otkrićem iz Černobilja! Vukovi mutanti koji lutaju ulicama postali imuni na rak

PHOTOMASTER

Vesti

Naučnici u šoku otkrićem iz Černobilja! Vukovi mutanti koji lutaju ulicama postali imuni na rak

Podeli vest

Nakon katastrofalne nuklearne havarije u Černobilju 1986. godine, grad je evakuisan, a oblast je postala pustinja, sablasna i opasna za ljudski boravak zbog visokih nivoa radijacije.

Međutim, vreme nije stalo nakon evakuacije. Priroda je, iznenađujuće, počela da vraća svoj teritorijum, a divlje životinje su se vratile u ovu neobičnu „divljinu“. Među njima su i vukovi, koji su postali neka vrsta simbola preživljavanja u ovom radioaktivnom okruženju.

Nedavna istraživanja sprovedena od strane Kare Lav, evolucionog biologa i ekotoksikologa sa Univerziteta Prinston u Sjedinjenim Američkim Državama, dodatno su osvetlila ovu fascinantnu priču. Lav i njen tim posetili su Černobiljsku zonu 2014. godine, opremljeni s opremom za praćenje i analizu, kako bi istražili kako vukovi preživljavaju u ovom radioaktivnom okruženju.

Jedno od najznačajnijih otkrića koje su napravili, je da su černobilski vukovi izloženi nezamislivo visokim nivoima radijacije – čak 6 puta višim od zakonskih granica za ljudsku sigurnost.

Ovo je zastrašujuće otkriće, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su ovi vukovi izloženi radijaciji tokom čitavog svog života. Ipak, iznenađujuće je što su istraživači primetili, da ovi vukovi nisu pokazali o

očekivane znakove bolesti povezane s radijacijom, kao što su tumori ili drugi problemi sa zdravljem.

Lavova je otkrila, da su vukovi promenili imuni sistem slično pacijentima koji su podvrgnuti zračenju, ali je još važnije identifikovala specifične delove genetskih informacija životinja koji su izgledali otporni na povećan rizik od raka.

Mnoga istraživanja na ljudima su otkrila mutacije koje povećavaju rizik od raka – uz prisustvo varijante BRCA gena, što povećava verovatnoću da žena razvije rak dojke ili jajnika, na primer. Međutim, rad Lavove je nastojao da identifikuje zaštitne mutacije koje povećavaju šanse za preživljavanje raka.

Ovo otkriće izaziva mnoga pitanja i intrigira naučnu zajednicu. Kako su vukovi uspeli da razviju otpornost na radijaciju? Da li su evoluirali specifične mehanizme odbrane, ili su ove promene rezultat slučajnih mutacija?

Ova pitanja postavljaju temelje za dalja istraživanja, koja će nam pomoći da bolje razumemo kako životinje reaguju na ekstremne uslove, uključujući i one koji proizlaze iz ljudskih aktivnosti, kao što su nuklearne katastrofe.

Naučna zajednica je zato sa velikim interesovanjem pratila rad Lavove i njenog tima, nadajući se da će ova otkrića pomoći u stvaranju održivijeg i bezbednijeg sveta kako za ljude, tako i za divlje životinje. Ova otkrića su predstavljena na nedavnom sastanku Društva za integrativnu i komparativnu biologiju u Sijetlu, Vašington.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija