• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Oružje online

15.02.2024

14:42

Kakav to ranac sa antenama Rusi nose na leđima?! Čudo tehnologije "harpija" napravljeno za pakleni plan (FOTO/VIDEO)

Printscreen/X

Vesti

Kakav to ranac sa antenama Rusi nose na leđima?! Čudo tehnologije "harpija" napravljeno za pakleni plan (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ruska vojska snimljena kako nosi sisteme protiv bespilotnih letelica "Harpija", ranac - prigušivač dronova ili jednostavno "ranac".

Jedno od najneprijatnijih iznenađenja tokom rat u Ukrajini, za Rusiju bio je ubojiti potencijal ukrajinskih FPV (First Person View) besposadnih letelica - dronova.

Ovi aparati se, uz minimalne modifikacije pretvaraju u efikasna sredstva u bliskoj borbi. Široko su dostupni zbog masovne proizvodnje, ali i niske cene. 

- Naši poznati sistemi Pancir, Buk, S-300 ili S-400 rade besprekorno i, bez ikakvog preterivanja najbolji su na svetu. Ali ono na šta ranije nismo obraćali pažnju, misleći da je to beznačajno, ti mali dronovi koji lete, ispostavilo se da su sredstva koja nanosi veliku štetu - izjavio je Putin, naglašavajući da ruski vojno-industrijski kompleks mora da odgovori na novu vrstu pretnje koju predstavljaju ovi dronovi.

Ukrajinci koriste ove jeftine bespilotne letelice za napad na ruska oklopna vozila, ali najbolje su se pokazali u napadima na osoblje.

O ovoj temi više puta je diskutovano na društvenim mrežama, pa je tako predloženo da se poradi na pitanju naoružavanja ruskih trupa na prvoj liniji fronta automatskim glatkocevnim karabinima koji ispaljuju sačmu ili kugle, kao sredstvo poslednje odbrane u slučaju napada FPV dronova.

Zašto je akcenat stavljen na zaštitu ruskih vojnika na prvoj liniji fronta?

Sve je u taktici koju su i ukrajinske i ruske oružane snage prinuđene da koriste istovremeno. 

Nemoguće je jurišati na minska polja u sređenim kolonama oklopnih vozila pod stalnim napadima avijacije, artiljerije i ATGM bez neprihvatljivih gubitaka. Iz tog razloga, što su bliže liniji borbenog dodira, to su snage suprotstavljenih strana rasutije. 

I ruski i ukrajinski borci napadaju u malim jurišnim grupama, po mogućnosti uz vatrenu podršku nekoliko oklopnih vozila, postavljajući neku vrstu "uskraćivanja distributivnih usluga" za artiljerijsku odbranu. 

Upravo u ovakvim situacijama dobro su se pokazali FPV dronovi, koji se zbog niske cene mogu masovno koristiti kao visoko precizno oružje kratkog dometa.

U odbrani, upotreba ovih kamikaza dronova mogla bi izgledati ovako: jurišna grupa se pokrije dejstvom kasetne municije, kako bi se naterala da zalegne, a zatim stupaju u akciju operateri FPV dronova i udarnih kvadrokoptera kojima napadaju vojnike na zemlji. U teoriji, Ahilova peta takvih dronova je njihov sistem daljinskog upravljanja, na koji se može uticati pomoću elektronskog ratovanja. Ali nekoliko pešaka neće poneti sa sobom u napad ozbiljan kompleks za ometanje.

Postoje li analogna rešenja?

Pokazalo se da gotova tehnička rešenja postoje. Tako je, na primer poznati krimski bloger Boris Rožin objavio fotografiju ruskog borca, kom iz ranca na leđima vire antene ovog uređaja.

- Nedavno smo Dambijev i ja za jurišni vod kupili model pešadijskog sredstva za elektronsku borbu (REB). Uređaj je uspešno prošao borbeni test. Tokom bitke za neprijateljsko uporište, grupa je bila napadnuta FPV dronovima ali je uređaj blokirao sve u radijusu od 150-200 metara i na zemlju je palo 8-10 dronova. Borci su bili srećni, svi su ostali živi. Iako izgleda dosta futuristički, na proleće ćemo nabaviti ove uređaje za još 2-3 jurišna voda - piše u opisu fotografije.

Naravno, odmah su se postavila pitanja: Kakvo je to čudo tehnologije za koje tvrde da se tako dobro pokazalo na frontu? 

Pretraga na RuNetu pokazala je da se slična prenosiva stanica za elektronsko ratovanje u ruksaku može kupiti u onlajn prodavnici ili na onlajn "buvljoj pijaci" za oko 500.000 rubalja. Pojavljuju se različiti nazivi - ranac protiv dronova "Harpija", ranac - prigušivač dronova ili jednostavno "ranac".

Navodi se da takvi prenosivi sistemi za elektronsko ratovanje mogu da rade na 6-8 kanala, da ometaju neprijateljske bespilotne letelice na udaljenosti do 1 km, trajanje baterije je od 1,5 do 2 sata a neograničeno je iz spoljnog izvora napajanja. U opisu proizvoda se navodi da je upotreba ranca bezbedna za operatera, proizvodi su u skladu sa ruskim normama GOST, a kvalitet je potvrđen odgovarajućim sertifikatom. Težina proizvoda dostiže 13 kg.

Brzom pretragom na kineskom pretraživaču Baidu pronađen je analog ruske novine pod nazivom Rongkin Rongxin 8 Channel Portable Drone Jammer Manpack sa sličnim taktičko-tehničkim karakteristikama.

Kineska kopija ruskog prenosivog uređaja za elektronsko ratovanje može se kupiti u onlajn prodavnici, za pristupačnu cenu.

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija