• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.02.2024

17:25

Putinu je sada put čist! Kreće u samo srce Ukrajine?! Ovde Rusije - ovde Belorusija, iskoristiće položaj obe granice

Tviter

Vesti

Putinu je sada put čist! Kreće u samo srce Ukrajine?! Ovde Rusije - ovde Belorusija, iskoristiće položaj obe granice

Podeli vest

Gubitak Avdejevke predstavlja značajnu poteškoću za Kijev, jer je ovaj grad od velikog strateškog značaja zbog svoje lokacije na raskrsnici južnog i istočnog fronta, rekao je penzionisani pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Sedrik Lejton za Si-En-En.

Kako je objasnio Lejton, ukrajinskim oružanim snagama će sada biti mnogo teže da sprovode protivofanzivne operacije u istočnom pravcu, a Rusi mogu da pokrenu sopstvenu ofanzivu kroz grad.

Sedrik Lejton, pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva u penziji:

- Avdejevka je naziv grada koji se nalazi u južnom delu Donbaske oblasti, a ovaj grad je bio na raskrsnici istočnog i južnog fronta. To jest, u ovom trenutku sve se povezuje. Rusi su zauzeli ovaj grad i sada, mogu to iskoristiti da napreduju kroz ovu oblast, a zatim krenu u ovom pravcu, u samo srce Ukrajine - ako, naravno, imaju snage i sredstava za to - priča on i nastavlja:

Foto: Printscreen/Telegram/Rybar

Strateška mapa Avdejevke

- Posle dve godine borbi u ovoj oblasti, a konkretno u slučaju Avdejevke, one se nastavljaju i duže, grad je skoro uništen, sada je to praktično gola školjka, koja liči na Staljingrad u malom...

Rusi počinju da kontrolišu Donbas

- To je ono što je sada palo u ruke Rusa, a ovo je i dalje teška situacija za Ukrajince: sada će im biti teško da povrate kontrolu nad ovim regionom i uopšte nad svim regionima u Donbasu, uključujući i put na Krim - dodaje Lejton.

Ovde Rusija, ovde Belorusija - meta Harkov ili Kijev?!

Ovako je američki pukovnik završio svoja zapažanja:

- Da ne zaboravimo: Gradovi kao što su Harkov ili Kijev, glavni grad Ukrajine, nalaze se blizu neprijateljskih granica; ovde je Rusija, a ovde je Belorusija, saveznik Moskve, a oni su veoma blizu ova dva velika ukrajinska grada... Zbog toga je izuzetno važno zadržati što više teritorije bez gubitka vojnika: Ukrajini je sada potrebno što više vojnika - priča pukovnik Lejton i zaključuje:

Foto: EPA

Ukrajinska vojska na frontu

- Ako Rusi uđu na ove prostore, biće mnogo krvoprolića, smrti i razaranja, što smo mogli da vidimo u Avdejevki. Kada vam ponestane municije, na kraju ćete morati da donesete veoma težak izbor: morate ili da se povučete ili da se borite do smrti. I upravo sa tim se sada suočavaju Ukrajinci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Priština ubija dijalog!
Politika

Priština ubija dijalog!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština ubija dijalog, kao i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi u sredu u Briselu odbio da razgovara o svim temama.

03.07.2024

12:27

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?
Politika

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ljudi iz crnogorskog rukovodstva govore stranim predstavnicima da je rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu doneta pod pritiskom Beograda i upitao predsednika Crne Gore i predsednika Vlade te zemlje da li ih je ikada pozvao telefonom da vrši pritisak na njih i da li je ta rezolucija bila njegova ideja.

03.07.2024

12:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija