• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.02.2024

11:30

Šok na Balkanu! Rusi uzvratili udarac susedu Srbije! Sada će morati da plate najskuplju cenu!

Reuters/shutterstock

Vesti

Šok na Balkanu! Rusi uzvratili udarac susedu Srbije! Sada će morati da plate najskuplju cenu!

Podeli vest

Ruski preduzetnik Aleksej Inkin podneo je tužbu protiv Hrvatske kojom potražuje 35 miliona evra zbog zaplene jahte "Rojal Romans" u vlasništvu Lanelia holdings, saznaje zagrebačka N1 tv.

Jahta je blokirana u luci u Trogiru na zahtev ukrajinskog tužilaštva, zbog povezanosti plovila sa ruskim tajkunom Viktorom Medvedčukom, protiv kojeg se u Ukrajini vodi pretkrivični postupak. Blokada jahte zatražena je kako bi se naplatila navodna šteta koju je prouzrokovao Medvedčuk.

Slučaj je, dodaje se, izuzetno složen i do sada su se u javnosti ovim povodom pojavljivale različite informacije. Nagađalo se, naime, da je reč o plovilu blokiranom u Hrvatskoj zbog međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji, ali advokati Inkina tvrde da je jahta zadržana u Hrvatskoj u okviru procesa protiv Medvedčuka.

Ukrajinsko tužilaštvo, navode advokati Inkina, tereti Medvedčuka za veleizdaju, tačnije za zaključenje skupih ugovora još 2015. godine. Iako se ova istraga vodi od 2016., do suđenja još nije došlo, a 2022. ukrajinsko tužilaštvo je izdatlo zahtev za blokadu luksuzne jahte koja nije u vlasništvu Medvedčuka.

Jahta je već gotovo dve godine u luci u Trogiru, a Inkin smatra da Hrvatska nije imala razlog da mu je zapleni.

Smatra da je za protekle gotovo dve godine oštećen za više od 35 miliona evra budući da mu se nezakonito ograničava vlasništvo. 

Jahtu, čija se vrednost procenjuje na oko 130 miliona evra morao je da održava i plaća vez u trogirskoj marini, a nije mogao je da je iznajmljuje, kako je planirao. Trošak je zato, kažu advokati, premašio 35 miliiona evra, što Inkin zahteva u tužbi protiv Hrvatske.

Ukoliko jahta bude predata Ukrajini, Inkinovi advokati najavljuju tužbu protiv Hrvatske u visini procenjene vrednosti jahte.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija