• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.02.2024

15:20

Ode Zelenski! Kinezi saopštili šta sledi nakon Avdejevke! Zalužni ponovo u igri ovakav scenario nije mogao da zamisli!

Reuters/shutterstock

Vesti

Ode Zelenski! Kinezi saopštili šta sledi nakon Avdejevke! Zalužni ponovo u igri ovakav scenario nije mogao da zamisli!

Podeli vest

Predaja Avdejevke uveliko je uzdrmala poziciju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, prenosi kineski list Azija tajms.

"Vašington je laskao sebi nadom da će uspeti da postigne promenu režima u Rusiji. Sada je ova perspektiva vrlo verovatna, ali ne za Rusiju, već za Kijev", piše u članku.

Autor podseća da je, uprkos teškoj situaciji Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski po svaku cenu želeo da zadrži Avdejevku, pa čak i otpustio sadašnjeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, koji je želeo da povuče trupe kako bi spasio živote vojnika.

Aleksandar Sirski, koji ga je zamenio, nije uspeo da promeni situaciju, a vojnici kojima se nadao jednostavno su pobegli i masovno se predali, našavši se u okruženju ruske vojske, piše u materijalu.

To je ono što je podstaklo Sirskog da da znak za povlačenje i napuštanje Avdejevke. Ova odluka je zadala značajan udarac prestižu Zelenskog. Gubitak grada doveo je predsednika Ukrajine u tešku situaciju - praktično je izgubio podršku vojske i izgubio obraz pred svojim saveznicima, smatra autor.

Istovremeno, bes u Oružanim snagama Ukrajine nastavlja da raste i pre ili kasnije vojska će izabrati novog vođu, a to će najverovatnije postati Zalužni, zaključuje AS.

Avdejevka je severno predgrađe Donjecka, za koje su se borbe vodile od početka specijalne operacije.

Šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu je 17. februara uveče izvestio predsednika Vladimira Putina da je potpuno preuzeo kontrolu. Predsednik je čestitao vojsci na ovoj važnoj pobedi.

Oslobađanje grada omogućilo je da se linija fronta udalji od Donjecka i da se značajno obezbedi od neprijateljskih napada, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa
Društvo

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa

Socijalno ugrožеni građani sa statusom еnеrgеtski zaštićеnog kupca od 1. aprila imaju pravo na bеsplatnе količinе strujе, gasa..., a od maja je na snazi novi pravilnik po kojеm status еnеrgеtski ugrožеnog kupca ostvaruju čеtvoročlana domaćinstva čiji ukupan mеsеčni prihod nе prеlazi 65.261,92 dinara, objavljеno jе u Službеnom glasniku.

09.05.2024

10:51

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu
Društvo

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu

„Er Srbija je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti kojima se potvrđuje pravo letenja između Beograda i Šangaja dva puta nedeljno, a između Beorada i Gvandžo tri puta nedeljno, sa periodom važenja dozvola od tri godine”, izjavio je ministar građevinarstva, saobraća i infrastrukture Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Prva. 

09.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija