• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.02.2024

13:15

Gori Amerika! Zakuvava se okršaj od koga strahuje ceo svet! Posle tog datuma ništa više neće biti isto!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Gori Amerika! Zakuvava se okršaj od koga strahuje ceo svet! Posle tog datuma ništa više neće biti isto!

Podeli vest

Novembarski predsednički izbori u SAD biće ključni za budućnost demokratije u Americi i ostatku sveta, tvrdi francuski dnevni list Le Figaro.

Procenjuje da će rivali na tim izborima biti Donald Tramp, koji vodi u istraživanjima javnog mnjenja iako je protiv njega podneta 91 tužba, i Džo Bajden, koji namerava da se ponovo kandiduje uprkos odmaklim godinama.

„Bajden sebe predstavlja kao bedem demokratije, a Tramp svoju borbu za drugi mandat predstavlja kao krstaški pohod onih u SAD koji su mu naklonjeni protiv „vašingtonske močvare“ i Bajdenovog korumpiranog režima", navodi Le figaro.

Bajdenov to, se hvali da je obezbedio privredni rast od 2,5%, smanjivanje inflacije na 3,1%, a stope nezaposlenosti na 3,7%.

Le Figaro ukazuje da Vašington zasad uspeva da „kontroliše rizike pogoršanja odnosa sa Rusijom i Iranom“, plus – da sa uspehom šalje signale Kini da ne upotrebi silu protiv Tajvana.

Ali, istovremeno naglašava da sve to ostaje u senci unutrašnje političke krize koja ne jenjava od „juriša na Kapitol 6. januara 2021. godine“.

Poseban problem je nelegalna imigracija jer su samo u decembru 2023. privedene 302 hiljade „ilegalaca“.

„Bajden i Kongres, u kojem većinu imaju Trampovi republikanci, ne mogu da nađu kompromis, pa je rad institucija vlasti blokiran, a pravosudni sistem zbog politizacije lišen legitimiteta. Osim toga, i američki federalizam je ugrožen jer se guverner Teksasa otvoreno suprotstavlja centralnoj vladi po pitanju migranata. Politički haos koji je zahvatio Sjedinjene Države širi se izvan institucija i ugrožava i naciju i demokratiju“, navodi francuski list.

Le figaro još dodaje:

„Prosečni životni vek u Americi pao je na 76,1 godinu zbog masovne upotrebe narkotika i pogibija od vatrenog oružja. U SAD traje i kulturni rat što povećava strah, mržnju i nasilje. Američka nacija se fragmentira pod uticajem radikalnog individualizma i razdvajanja različitih zajednica zahvaljujući društvenim mrežama“.

Le Figaro zaključuje da mogući drugi mandat Donalda Trampa može dovesti do revolucije u američkom sistemu liberalizma, što bi bio šok za svetsku ekonomiju, uporediv sa šokom iz 1930-ih:

„U tom slučaju će Kina, Rusija i Turska moći da povećaju svoje ambicije, a druge zemlje neće imati bezbednosnu garanciju SAD. Međutim, ni reizbor Džoa Bajdena neće biti dovoljan da izvuče SAD iz egzistencijalne krize koju proživljavaju. Amerika više nikada neće biti Amerika iz 1945, kao što se svet 21. veka neće vratiti u eru posle Drugog svetskog rata. Zato Evropljani moraju preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom i dati apsolutni prioritet svom ekonomskom suverenitetu i svom ponovnom naoružavanju", zaključuje list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija