• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

20.02.2024

14:03

Više naoružanja! Kako bi izgledao drugi mandat Ursule fon der Lajen!? Predsednica EK menja ploču

AP/Tanjug

Vesti

Više naoružanja! Kako bi izgledao drugi mandat Ursule fon der Lajen!? Predsednica EK menja ploču

Podeli vest

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prolazi kroz transformaciju od "zelene golubice" do odbrambenog sokola, piše "Politiko". Nakon što je početkom nedelje najavila kandidaturu za drugi mandat na čelu Komisije, Fon der Lajenova je bila nedvosmislena - njena ambicija je da Evropu učini "konkurentnijom", što u 2024. godini pokriva čitav niz oblasti, od odbrane, do industrije.

Nekadašnja nemačka ministarka odbrane je primorana da se adaptirana na nove geopolitičke realnosti, pre svega na sukob u Ukrajini, ali i na mogućnost da bi Donald Tramp mogao da postane predsednik SAD na izborima zakazanim za novembar.

Nezadovoljstvo klimatskim politikama EU takođe je u porastu: konvoji poljoprivrednika, nezadovoljnih novim propisima koji za cilj imaju smanjenje emisije štetnih gasova, blokirali su mnoge evropske prestonice.

Odgovor Fon der Lajenove na te krize je dvostruk. U sektoru odbrane, ona želi da imenuje novog komesara za odbranu, kao i da usmeri države članice ka zajedničkoj potrošnji u toj oblasti.

Mora da "uspori"

Kada je reč o klimatskim politikama, Fon der Lajenova će morati da "uspori" i ponudi ustupke predstavnicima poslovne zajednice, koji nisu zadovoljni prevelikim mešanjem EU. To će biti neophodno ako bude želela da dobije podršku svoje Evropske narodne partije, koja je poslednjih meseci skrenula udesno.

Predsednica EK je u nedavnom govoru pokušala da odbrani svoja dosadašnja postignuća - pre svega evropsku zelenu agendu. Ipak, ona je priznala da se u poslednjih pet godina mnogo toga promenilo, kao i da je svet drastično drugačiji u odnosu na 2019.

Trenutni saziv Evropskog parlamenta izabran je u trenutku kada su klimatski protesti inspirisani Gretom Tunberg bili na vrhuncu, a zaštita životne sredine jedna od dominantnih tema.

Foto: AP/Tanjug

Predsednica EK menja ploču: umesto klimatskih promena, u drugom mandatu želi da stavi fokus na odbranu i "konkurentnost"

Ovog puta, raspoloženje je znatno drugačije. Gnevni poljoprivrednici, a ne klimatski aktivisti su ti koji blokiraju saobraćajnice oko Pariza i Londona, a mnogi od njih se žale na sve rigoroznije klimatske propise.

Zelene partije su izgubile podršku, a Evropljani danas više brinu o ekonomskoj i geopolitičkoj nestabilnosti, imigraciji, rastu cena životnih namirnica i sukobu u Ukrajini nego o klimatskim promenama, piše "Politiko".

Migracija i odbrana u centru pažnje

U svom govoru u ponedeljak, Fon der Lajenova jedva da je i pomenula klimatske promene: u centru njene pažnje našla su se pitanja poput konkurentnosti, migracija i odbrane.

Predsednica EK će morati da računa i na promene u Evropskom parlamentu do kojih će izvesno doći nakon junskih izbora. Partije desnice su u usponu, a "proevropska koalicija" koja ju je izabrala pre pet godina i koju čine partije desnog i levog centra, kao i liberali, najverovatnije više neće imati potrebnu većinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija