• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.02.2024

13:50

Pljas! Šolc lupio šamarčinu Ursuli fon der Lajen! Mediji objavili šokantne vesti: To se dogodilo...

Reuters

Vesti

Pljas! Šolc lupio šamarčinu Ursuli fon der Lajen! Mediji objavili šokantne vesti: To se dogodilo...

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc navodno je sprečio predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da se kandiduje za mesto generalnog sekretara NATO, piše Euraktiv.

Portal navodi, pozivajući se na nemačke medije, da se Šolc kategorički usprotivio toj ideji i da se to dogodilo nakon što su je američki državni sekretar Entoni Blinken predložio za tu poziciju, a američki predsednik Džozef Bajden pitao Šolca za mišljenje o tom pitanju.

Prema izvorima navedenim u izveštaju, Šolc smatra da bi najviši položaj NATO-a bio previše moćan položaj, da bi ga dao članu njegove najveće opozicione partije u Nemačkoj, Demohrišćanima (CDU).

Osim toga, navodno se plašio da bi radikalan otpor fon der Lajen protiv Rusije mogao da bude štetan za NATO nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Kako se navodi, aktuelni generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg bi trebalo da bude smenjen do jeseni, a razgovori o njegovom nasledniku su u toku.

Odlazeći holandski premijer Mark Rute trenutno se smatra glavnim kandidatom.

U međuvremenu, Fon der Lajen se još nije izjasnila za drugi mandat u Evropskoj komisiji, ali su joj ljudi bliski istakli da neće biti dostupna za kandidaturu za posao u NATO.

Fon der Lajen je u subotu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji objavila da će, ako bude ponovo izabrana, težiti da sledeća Evropska komisija uključi namenski resor odbrane, kao i da će ukoliko bude reizabrana na najviše mesto u EU, imati komesara za odbranu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija