• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informre.rs

21.02.2024

10:10

(VIDEO) Šok za Rusiju! Oboreno šest najboljih aviona! Nešto čudno se dešava u Ukrajini: I pored istorijskog uspeha, sledi veliki preokret!

Shutterstock, Pngwing

Vesti

(VIDEO) Šok za Rusiju! Oboreno šest najboljih aviona! Nešto čudno se dešava u Ukrajini: I pored istorijskog uspeha, sledi veliki preokret!

Podeli vest

Vazduhoplovstvu Ukrajine nedostaje najbolja municija, uključujući protivvazdušne rakete američke proizvodnje Patriot sa dometom od 150 kilometara. Zbog toga, Ukrajinci retko ispaljuju taj projektil. Kada ga ispale, uglavnom ne promašuju, piše Forbs .

Za samo tri dana Ukrajine je oborila čak šest ruskih borbenih aviona. Ovo je stopa gubitaka koju rusko vazduhoplovstvo ne može dugo da trpi, tvrdi Forbs.

Najbolji supersonični avioni

"Ruski avioni i dalje padaju!" pohvalilo se u ponedeljak ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Oni tvrde da su među oborenim avionima četiri Suhoj Su-34 i dva borbena aviona Suhoj Su-35.

Su-34 je najbolji supersonični jurišni avion ruskog vazduhoplovstva. U poslednje vreme uglavnom lete na misije podrške – brzo lete na liniju fronta i bacaju precizne klizne bombe KAB sa udaljenosti od 40 kilometara, a za njima i avioni Su-35.

 

 

Ukrajinci su u subotu oborili prva tri aviona, 90 kilometara istočno od Avdejevke , dok su se avioni, kako se izveštava, spremali da bombarduju ukrajinske trupe koje su se povlačile iz ruševina grada.

Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila četiri Suhoja u nedelju, a još dva u ponedeljak, iznad Azovskog mora na jugu.

Moguće je, možda čak i verovatno, da su sistemi Patriot bili odgovorni za svih šest pada. Vazduhoplovstvo Ukrajine poslalo je po jedan sistem u Kijev, a po jedan na jug i sever.

Gubitak za Rusiju bi bio nesaglediv

Za dve godine žestokih borbi podaci Oriksa pokazuju da su Rusi izgubili 25 od ukupno 150 aviona Su-34 i šest od ukupno 120 Su-35.

 Prema nedavnom izveštaju londonskog instituta "RUSI" ova stopa gubitaka od šest aviona za samo tri dana nije održiva, naravno pod uslovom da se nastavi. Rusko vazduhoplovstvo je od februara 2022. izgubilo 95 aviona. To je četiri mesečno. Prošle nedelje, stopa gubitaka aviona porasla je na šokantnih 60 mesečno. Za vazduhoplovstvo sa samo hiljadu brzih letelica, gubici od 60 mesečno bili bi katastrofalni. Bilo bi još gore izgubiti iskusnu posadu tim tempom.

 

 

Mala verovatnoća za nastavak uspeha u obaranju aviona

Međutim, malo je verovatno da će ukrajinsko vazduhoplovstvo moći da nastavi da obara ruske letelice brzinom od približno dva dnevno. Četiri meseca nakon što su republikanci u američkom Kongresu počeli da blokiraju američku pomoć Ukrajini, ukrajinske zalihe Patriota su „počele da padaju na kritičan nivo“, kaže Anton Geraščenko, bivši savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, Ukrajinci ne mogu sve svoje Patriote posvetiti isključivo uništavanju aviona Suhoj. Oni računaju da će ovi sistemi presresti ruske balističke rakete čiji su ciljevi Kijev, Harkov i Odesa.

Ovaj „masakr“ aviona Suhoj trebalo bi da oslabi u narednim danima, pošto nedostatak raketa opterećuje kapacitet Ukrajine, mada možda ne i sposobnost, da obori najbolje ruske avione.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija