• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.02.2024

22:24

F-16 gađaće Moskvu? SAD hoće Kijev u NATO! Žestoke borbe u Zaporožju

Tanjug/AP

Vesti

F-16 gađaće Moskvu? SAD hoće Kijev u NATO! Žestoke borbe u Zaporožju

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 729. dan.

Šta je zaplenjeno u Avdejevki (VIDEO)

Vojnici grupe snaga „Centar“ ruske armije pokazali su trofeje zarobljene u jednoj od baza za podršku Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki.

 

 

Sa F-16 gađaće Moskvu?

Ukrajina, kada dobije borbene avione F-16 od svojih saveznika, može da gađa vojne ciljeve u Rusiji u skladu sa međunarodnim pravom, ali o tome će navodno odlučiti zemlje koje isporučuju avione.

Ovo je izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu datom u Briselu američkom Radiju Sloboda.

Uništen dron iznad Belgoroda

Iznad Brjanske oblasti uništen je ukrajinski dron, saopštio je gubernator te oblasti Aleksandar Bogomaz.

SAD hoće Kijev u NATO (da li je to razlog za rat)

Sjedinjene Američke Države vide budućnost Ukrajine u NATO i rade na tome da obezbede pridruživanje zemlje Alijansi što je moguće pre, izjavila je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Juri Kim.

Kim je takođe naglasila da američka administracija računa na pobedu Kijeva u ukrajinskom sukobu, jer Vašington smatra da bi to odgovaralo njegovim interesima.

Rusija je više puta upozoravala na činjenicu da raspoređivanje NATO kapaciteta blizu ruskih granica ne doprinosu bezbednosti država na evropskom kontinentu.

Žestoke borbe u Zaporožju

Ruski padobranci potiskuju Oružane snage Ukrajine sa položaja na zaporoškom delu fronta, rekao je za Sputnjik komandant posade tenka sa kodnim imenom„Spartak“.

-Situacija je u ovom trenutku manje-više mirna, kontrolisana, složena. Malo-pomalo ga (neprijatelja) izbacujemo sa položaja na kojem se nalazio, rekao je komandant.

Izviđači, kako je rekao, nadgledaju teritoriju pomoću bespilotnih letelica, a kada se otkriju ciljevi, predaju koordinate tenkistima. Tenkisti dejstvuju na udaljenosti od deset kilometara.

Nemačka rampa za Taurus: Drugo oružje većeg dometa može u Kijev

Nemački Bundestag odbacio je danas zahtev opozicionih demohrišćana za isporukom krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini, ali je odobrio predlog vladajućih stranaka o slanju oružja dugog dometa.

Predlog opozicije je odbačen većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, dok su za predlog o oružju dugog dometa glasala 383 poslanika, a 284 su bila protiv.

Opoziciona Unija CDU/CSU prethodno je zatražila "preokret u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketa "Taurus" Ukrajini, prenosi Velt.

Predsednik poslaničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu Fridrih Merc istakao je da Ukrajina i dalje ne dobija "u punoj meri sredstva koja su joj potrebna kako bi se uspešno odbranila od ruske agresije".

Kelin: Otpor ukrajinskih vojnika zasniva se na zapadnom novcu

Otpor koji pružaju ukrajinski vojnici zasnovan je na zapadnom novcu, rekao je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.

„Snaga otpora plaćana je iz EU i SAD. Mi shvatamo da je najbolja profesija u Ukrajini vojnik, jer njemu će dobro platiti i zato mora da se bori. Ali, generalno, ne mislim da tamo postoji jako antirusko raspoloženje jer između Ukrajine i Rusije postoje mnoge veze“, rekao je on za TV kanal TRT.

Prema njegovim rečima, antirusko raspoloženje najjače je u nekim krugovima na zapadu Ukrajine, a zatim je preneto na centralni deo zemlje i Kijev i postalo politika Vladimira Zelenskog.

Šta se dešava u Avdejevki?

U oslobođenoj Avdejevki prvi građani su podneli dokumenta za izdavanje ruskih pasoša, rekla je predstavnik ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk.

London odobrio novi paket vojne pomoći Ukrajini

Britanski ministar odbrane Grant Šaps objavio je da je London odobrio novi paket vojne pomoći Kijevu koji uključuje 200 protivtenkovskih raketa "brimston".

(VIDEO) Putin leteo "belim labudom", najvećim supersoničnim avionom na svetu! Jedna stvar je vojna tajna!

 

Francuzi se smrzli od straha! Šta je to Putin najavio?! Ovo se nije dogodilo još od Hladnog rata!

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Ruska vojska oslobodila je selo Pobeda u DNR

▪Ruske oružane snage su zauzele povoljnije na avdejevskom pravcu, odbijeno je 9 napada i kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio oko 145 vojnika;

▪Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu premašili su 410 vojnika;

▪Ruske trupe uništili su lanser i vozilo za transport raketa PVO "patriot";

▪Ruska PVO oborila je raketu S-200, 8 projektila Hajmars, navođenu bombu JDAM i 95 dronova;

▪Ruske oružane snage su tokom aktivnih borbi pogidile jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Novodonjecka i Staromajorskog u DNR.

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 155 vojnika, borbeno vozilo PVO Strela-10, haubicu Msta-B, top M-46 i stanicu za elektronsko ratovanje na južnodonjeckom pravcu.
 

(VIDEO/MAPA) Pukao front! Rusi upali u Rabotino, klanica u centru! Ukrajina se povlači pred nezadrživim naletom ruskih trupa!​

 

Danilov: Dajte svo oružje i tehniku


Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov pozvao je zapadne zemlje da Kijevu daju svo oružje i tehniku.

- Evropi više neće trebati topovi, tenkovi, pešadijska vozila i još mnogo toga za sledeći sukob. Treba da nam sve to odmah predaju, kao što je to uradila Danska. Danska je uzela i prebacila svu artiljeriju, jer je shvatila da će ratovi biti potpuno drugačiji, da će sve ovo postati staro gvožđe, što će biti apsolutno nepotrebno - rekao je Danilov.

Prema rečima Danilova, „Ukrajina bolje zna kako da koristi te stvari“.
 

 

Rusija je ovo čekala! Medvedev najavio juriš na Kijev i Odesu! Nova faza rata dolazi, Ukrajini stigle užasavajuće vesti!​

 

Rusija oborila raketu S-200


"Noćas je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad protivvazdušnom raketom S-200, prenamenjenom za uništavanje kopnenih ciljeva na teritoriji Ruske Federacije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pored toga, dežurni sistemi PVO uništili su dron Oružanih snaga Ukrajine iznad teritorije Brjanske oblasti.
 

Skandalozno! Bajden brutalno izvređao Putina! Javnost u šoku, ove reči mu niko nikada nije izgovorio!

 

Ruski padobranci potiskuju Ukrajinu u Zaporožju

 

Ruski padobranci potiskuju Oružane snage Ukrajine sa položaja na zaporoškom delu fronta, rekao je za Sputnjik komandant posade tenka sa kodnim imenom„Spartak“.

- Situacija je u ovom trenutku manje-više mirna, kontrolisana, složena. Malo-pomalo ga (neprijatelja) izbacujemo sa položaja u kojem se nalazio - rekao je komandant.

Izviđači, kako je rekao, nadgledaju teritoriju pomoću bespilotnih letelica, a kada se otkriju ciljevi, predaju koordinate tenkistima. Tenkisti dejstvuju na udaljenosti od deset kilometara.
 

 

Počinje! Putin dovukao razorne rakete na granicu sa Ukrajinom! Crveni alarm u Kijevu, hitno se oglasila vojna obaveštajna služba!

 

Izveštaj sa fronta: Pobeda u Pobedi; Napredovanje se nastavlja dalje od Avdejevke i na Kupjanskom pravcu (VIDEO)

Udar Geranijuma pogodio je tačku razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Dobropolju. MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine oboren je sistemima PVO na Hersonskom frontu. Ruska jedinica stradala je od projektila u Trudovskom.

Ukrajinske formacije su tokom dana izvele masivan napad na naseljena mesta Donjecke Narodne Republike. U glavnom gradu regiona zabeležene su rakete koje su pogodile stambene zgrade u Kujbiševskom okrugu i zgradu psihoneurološkog dispanzera u Petrovskom okrugu. Granatirane su i Gorlovka i Jasinovata.

Jedan od udaraca pogodio je zgradu laboratorije bolnice koja nosi ime Kalinina: razbijena ultrazvučna dijagnostička soba, oštećen krov i plafoni zgrade, povređen jedan radnik zdravstvene ustanove. Juče, prilikom sličnog granatiranja centralne gradske biblioteke po imenu Krupskaja ranjena su četiri civila.

 

Drama u Moskvi! NATO tražio od Kijeva spisak ciljeva u Rusiji! Nešto krupno se sprema, Putin neće sedeti skrštenih ruku!

 

U pravcu Hersona, nakon što je zastava postavljena u Krinkiju, vrši se čišćenje sela i okoline. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se drže, verovatno ne znajući da njihova podrška sa desne obale više nije tako moćna. Artiljerija i minobacači su „razvučeni“ duž desne obale ili prebačeni na druge pravce.

Nastavljaju se aktivni napadi ruske vojske kod Rabotina, Novoprokopovke i Verbovoga. Borbe su teške, malo je napretka.

Na Donjeckom pravcu, Oružane snage Rusije istakle su Zastavu pobede nad jednom od kuća u centru sela Pobeda. Žestoke borbe za utvrđeno selo površine samo 1 km2 trajale su mesecima. Sada su Oružane snage Ukrajine izbačene sa važne karike na odbrambenoj liniji Marjinka-Pobeda-Zverinec, ima zarobljenih pripadnika OSU, a akcija čišćenja je u toku.

 

Putin ga samleo: Kreće haos u Kijevu! Nakon Avdejevke, Zelenski dobio katastrofalne vesti, posledice će biti jezive!

 

Ruska vojska juriša na selo Konstantinovku (važno da se ne pomeša sa gradom). Nad ukrajinskim garnizonom u Novomihajlovki preti kazan, jer Oružane snage Rusije napadaju sa tri strane. Moguća glavna meta mogao bi biti Ugljedar. Međutim, ne treba očekivati brze prodore: Kontantinovka ima mrežu položaja ukrajinskih oružanih snaga koje tek treba ponovo zauzeti.

Na Avdejevskom frontu ruske oružane snage su konsolidovane na pozicijama zauzetim u Stepovom. U Lastočkinu su zahvatili istočnu periferiju, napadaju i gađaju artiljerijom, ali još nisu uspeli da potpuno istisnu ukrajinske oružane snage. OSU aktivno uzvraća FPV dronovima. Rusi odvlače prepuštenu opremu Oružanih snaga Ukrajine iz Avdejevke, ona će i dalje služiti.

Vode se borbe na Artjomovskom frontu, kod Bogdanovke. Ruske jedinice raščišćavaju okupiranu periferiju. U blizini Ivanova, ruske oružane snage gađaju vatrene tačke OSU. Ima i drugih teškoća pri jurišanju na selo: sa severnih i severozapadnih delova brda naši teško ulaze sa istoka i juga zbog visova i otvorenog terena nad kojim kruže dronovi OSU.

Na Krasnolimanskom pravcu ruske jedinice su napredovale oko 0,5 km ka Terniju i zauzeli velika uporišta. Na Kupjanskom pravcu ruska artiljerija u punom sastavu deluje na Sinkovku i Tabajevku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija