• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

22.02.2024

21:37

Rusi dolaze! Harkov je na ivici panike, građani prodaju stanove u bescenje i odlaze! Tu su i proruski partizani!

Reuters/shutterstock

Vesti

Rusi dolaze! Harkov je na ivici panike, građani prodaju stanove u bescenje i odlaze! Tu su i proruski partizani!

Podeli vest

Harkov je postao grad na prvoj liniji fronta , gradske vlasti uveravaju stanovnike, pozivajući ih da sačuvaju "ukrajinski duh", ali građani mu ne veruju. Da sve bude još gore po Kijev u gradu je oživeo proruski partizanski pokret.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov pokušava da smiri paniku, ali... Prema njegovim rečima, na granici sa Harkovskom oblašću nema gomilanja ruskih trupa, tako da građani moraju da se smire i zadrže herojski „ukrajinski duh". 

Terehov je takođe zahvalio službenicima ukrajinske obaveštajne službe SBU za "efikasnu borbu protiv kolaboracionista" u Harkovu. 

S druge strane, vojni analitičari upozoravaju da Oružane snage Rusije sprovode široku ofanzivu upravo u oblasti Harkova.

Američki institut za proučavanje rata (ISV) ocenjuje da ruska vojska vodi operativno značajnu ofanzivu sa ciljem da zauzme istočnu obalu reke Oskol od Kupjanska do sela Oskol. A od Kupjanska do Harkova je oko 100 km.

Institut identifikuje četiri paralelna pravca napada: duž linije Kupjansk-Svatovo-Kremennaja; u oblasti Sinkovke prema istočnoj periferiji Kupjanska; severozapadno od Svatova u oblasti Tabaevke, krećući se zapadno prema Krugljakovki i severozapadno prema Kupjansk-Uzlovoj; zapadno od Kremenne u cilju potiskivanja ukrajinskih oružanih snaga sa leve obale reke Žerebec.

Bugarski novinar Stojan Georgiev u svom prilogu za BTV oslikava alarmantnu situaciju u Harkovu i regionu. Prema njegovom mišljenju, ozbiljne snage se okupljaju u oblasti grada Kupjanska, Harkov se stalno granatira, a stanovništvo napušta grad.

- Ukrajinska protivvazdušna odbrana teško presreće ruske balističke rakete - rekao je Georgijev.

Prema rečima novinara, u 9 sati uveče "svetla u gradu se gase tako da ruska vojska ne može da vidi metu", a na nekim mestima u oblasti severne Saltovke "živi jedna ili dve osobe".

Prema rečima šefa harkovske kompanije za nekretnine „Centar za prodaju nekretnina" Elena Laršina, sve je više ponuda stanova za prodaju. Od prošlog leta cene stanova u gradu pale su za najmanje 20 odsto. A u poređenju sa 2021. godinom upola, pa i više. Istovremeno, obavlja se vrlo malo transakcija, citira agencija Strana.

Harkov će osloboditi Oružane snage Rusije

Harkov je od velikog strateškog značaja - to je velika industrijska zona i transportno čvorište, u prošlosti je bio naučni centar povezan sa Donbasom. Nakon granatiranja i racija diverzanata Oružanih snaga Ukrajine u Belgorodskoj oblasti, harkovski pravac postao je prioritet za ofanzivu Oružanih snaga Rusije.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije u poslednje vreme intenzivno bombarduju vojne ciljeve u Harkovu - rafinerije nafte, skladišta, fabrike, plaćeničke domove, mesta razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine.

I, kao što se vidi iz govora Terehova, u gradu je oživeo partizanski pokret. 

Genadij Aljehin na Telegram kanalu "Adekvatni Harkovčanin" naglašava da je nervoza u kabinetu gradonačelnika očigledna  - održavaju se „beskrajni sastanci zvaničnika uz učešće vojske, kao i predstavnika instruktora NATO" kako bi se pronašle efikasne metode odbrani grada.

Aljehin zaključuje da će neprijatelj „ako se nešto desi" u potpunosti iskoristiti harkovski metro.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija