• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

25.02.2024

14:10

Zaustavite ove ludake! Najavljen neviđen udar u Evropi! Odgovor Putina će biti nemilosrdan!

Shutterstock

Vesti

Zaustavite ove ludake! Najavljen neviđen udar u Evropi! Odgovor Putina će biti nemilosrdan!

Podeli vest

SAD i Nemačka bi mogle da nateraju Poljsku da izvrši provokaciju pod lažnom zastavnom kako bi pridobili podršku javnosti za brzu militarizaciju Evrope, piše američki analitičar ruskog porekla Endru Koribko na svom "Sabstek" blogu.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na ovonedeljnom sastanku sa visokim zvaničnicima agencija za nacionalnu bezbednost izjavio da ima informacije da njegovi zapadni kolege planiraju provokaciju pod lažnom zastavom u Poljskoj.

Prema njegovim izvorima, operacija bi bila usmerena protiv poljskih civila, za šta bi se okrivile Rusija i Belorusija.

Koribko podseća da je slično upozorenje izdao i predsednik beloruskog Komiteta za državnu bezbednost Ivan Tetrelj u decembru prošle godine.

Analitičar upozorava da bi ovakva provokacija, u trenutku kada NATO održava najveće vojne vežbe od kraja Hladnog rata pod imenom "Nepokolebljivi branilac 2024" u blizini Rusije i Belorusije, mogla bi pokrenuti treći svetski rat ako je hladnije glave na Zapadu ne otkažu ili se pokažu nesposobnim za deeskalaciju krize koja bi posle toga nastala.

Tri scenarija za destabilizaciju Belorusije

Paralelno sa ovim planovima, Lukašenko je takođe opisao tri moguća scenarija koje zapadne obaveštajne službe spremaju sa beloruskom opozicijom u nameri destabilizacije Minska, odsecanja Belorusije od Rusije i pretvaranja zemlje u "neutralnu" tampon zonu, uz Ukrajinu, Poljsku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku.

Lukašenko je takođe prošle nedelje otkrio da Zapad planira teritorijalne revizije u slučaju ruskog poraza u sukobu sa Ukrajinom, što bi obnovilo međuratne granice Poljske i kompenzovalo Belorusiji delovima zapadne Rusije.

Foto: Shutterstock

 

Prema njegovim rečima, prvi scenario uključuje pokušaj obojene revolucije ili druge vrste državnog udara tokom parlamentarnih izbora ovog vikenda, dodavši da uspeh u tom scenariju smatra malo verovatnim.

Drugi scenario podrazumeva delegitimizaciju države pod izgovorom navodno falsifikovanih parlamentarnih izbora kako bi se pripremili za snažniji pokušaj destabilizacije tokom predsedničkih izbora sledeće godine.

I to će takođe propasti, predvideo je Lukašenko, pa se umesto toga priprema treći scenario nastavka operacija meke moći koje su zapravo u toku otkako je Belorusija postala nezavisna.

Koribko napominje da je beloruski predsednik takođe rekao da Poljska pojačava napore pri vrbovanju visokih beloruskih zvaničnika, uključujući podmićivanje, ucene i pretnje njihovim porodicama.

Uloga Poljske u geostrateškim planovima Zapada

Kako je Lukašenko rekao, prekrajanje regiona u kontekstu stvaranja "tampon zone" u skladu je sa "inicijativom tri mora". Za razliku od prethodne nacionalističke vlade koja bi to iskoristila za stvaranje nove velesile od Poljske, nova vlada se "potčinila Nemačkoj u svim aspektima", pa bi dotična inicijativa bila iskorišćena kao instrument nemačke hegemonije za ubrzanu izgradnju "tvrđave Evropa", navodi Koribko.

- SAD podržavaju Nemačku na putu da ponovo postane supersila jer veruju da je to najefikasniji način za suzbijanje Rusije u Evropi, kako bi onda mogle da neke od svojih snaga iz EU razmeste u Aziju za snažnije obuzdavanje Kine - piše analitičar.

Uprkos neviđenoj militarizaciji Nemačke i EU, tamošnje vlasti se i dalje muče da ubede javnost da je naoružavanje veći prioritet od ulaganja u socio-ekonomsku sferu, a što je upravo jedan od skrivenih razloga za sprovođenje operacije lažne zastave u Poljskoj, piše Koribko.

Ovakav rizičan potez podrazumeva da će tenzije ostati kontrolisane i da otvoreni rat neće izbiti usred pogrešnog proračuna, što plan čini izuzetno opasnim i zbog čega bi njegovi tvorci ipak od njega odustati, navodi analitičar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija