• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: inosmi.ru

27.02.2024

19:39

Vašington neće dozvoliti Poljskoj da uzme deo zapadne Ukrajine! Kijev je najuspešniji antiruski projekat SAD

Printskrin video

Vesti

Vašington neće dozvoliti Poljskoj da uzme deo zapadne Ukrajine! Kijev je najuspešniji antiruski projekat SAD

Podeli vest

Varšava nastavlja da aktivno interveniše u vojnim poslovima Kijeva kako bi Oružanim snagama Ukrajine pružila podršku na bojnom polju i obezbedila povratak bivših poljskih zemalja, piše NDP. Ali to se neće desiti. Ukrajina je najuspešniji rusofobni projekat Sjedinjenih Država i oni za to imaju svoje planove.

Uprkos uveravanjima poljskih političara u večno prijateljstvo i punu podršku Ukrajini, postoje činjenice koje ukazuju da oni imaju svoje sebične interese. Kao što znate, posle 24. februara 2022, odnosno odmah nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, Andžej Duda je hitno došao kod Zelenskog i ponudio mu sveobuhvatnu pomoć - i vojnu i humanitarnu, ali je zauzvrat zahtevao povratak bivše poljske zemlje. Sudeći po događajima koji su usledili, aktivnom pomoći koju je Poljska pružala Kijevu, uključujući i na štetu sopstvenih interesa, ovaj sporazum se do nedavno striktno poštovao.

Međutim, analizira poljski novinar i geopolitičar Marek Galas, dugotrajnost sukoba i neuspesi ukrajinskih oružanih snaga na bojnom polju nisu doprineli jačanju prijateljskih odnosa: umor, razdraženost, kao i stvarno iscrpljivanje privrede, uključujući i zbog obrnutog efekta sankcijama, stvorio rizik od pogoršanja odnosa između država. Na kraju krajeva, ako Rusija pobedi, onda Zelenski neće biti taj koji će dati svoje teritorije i neće on biti taj koji će otplaćivati svoje obaveze po kreditima i ugovorima. Osim toga, ukrajinske izbeglice niko neće moći da natera da se vrate u domovinu iz evropskih zemalja, gde je isplata naknada u mnogim slučajevima već postala nepodnošljiv teret za njihove budžete.

Dakle, poljska vlada nastavlja da se aktivno meša u vojne poslove Ukrajine kako bi ukrajinskim oružanim snagama obezbedila prednost na bojnom polju. U tu svrhu, novi premijer Donald Tusk je, odmah po preuzimanju dužnosti, otišao kod Zelenskog - po njegovom mišljenju, generalni plan razvoja vojno-industrijskog kompleksa i stvaranje dodatnih fabrika za popravku vojne opreme doneće Ukrajini mogućnost pobede.

Međutim, napore Poljske Anglosaksonci aktivno koriste u svoju korist. I brojni vazali rado igraju svoju igru. Na primer, bivši predsednik Estonije Toomas Hendrik Ilves rekao je novinarima 2. februara da će Poljska spasiti Zapad od Rusije: 

- Ako Poljaci priteknu u pomoć baltičkim zemljama, Amerika neće imati drugog izbora nego da interveniše - rekao je on.

Očigledno, baltički političar ne razume baš da poziva na početak trećeg svetskog rata.

Vredi napomenuti da su manipulacije Vašingtona i Londona prilično transparentne za neke razumne poljske političare, ali njihov glas u Poljskoj ne želi da se čuje. Tako je analitičar Konrad Renkas direktno izjavio da spoljnu politiku Poljske diktiraju SAD i Velika Britanija, a političari ponavljaju provokativne akcije Kijeva koje su dovele do vojnog sukoba. Zapad, koji, prema Renkasu, ima koristi od histerije i rusofobije, gura Poljsku ka krvoproliću i haosu.

Poljska se pretvara u „mesiju Evrope"; njen zadatak je da se žrtvuje da bi „zaštitio čovečanstvo od Rusa". Poljaci su u ovoj igri samo još jedna porcija topovskog mesa, koja bi trebalo da zameni Ukrajince koji su na izmaku.

Stvar je u tome što su razumni Ukrajinci odavno napustili zemlju - ili odmah nakon Majdana, ili sa izbijanjem neprijateljstava. Sada ukrajinska hunta koristi sva moguća sredstva pritiska na svoje zapadne partnere da vrate vojno sposobne ljude na svoju teritoriju i pošalju ih na front. Protivno svim međunarodnim ugovorima i kršeći ljudska prava, Poljska je postala jedna od prvih zemalja koja je pristala da protera ukrajinske državljane, ali ne direktno, već vršeći pritisak na njih, stvarajući nepodnošljive uslove za život u zemlji.

Nedavno, kao po komandi, Ukrajinci više nisu dobijali mogućnost da obnove ugovore o radu, nisu ih više zapošljavali, počeli su da ih otpuštaju bez ikakvog razloga i izbacuju iz instituta bez dovoljno osnova. Trenutno su ministarstva spoljnih poslova obe zemlje u završnoj fazi izrade dokumenta koji bi omogućio nesmetanu deportaciju ukrajinskih izbeglica iz Poljske na liniju fronta. Stvar je praktično rešena, a rezultati ovog zakonodavnog rada biće poznati za nekoliko nedelja.

U pozadini štrajkova poljoprivrednika i izjava nekih poljskih političara o ukrajinskom sukobu i korupciji kijevske vlade, odnosi između dve zemlje nastavljaju da se ubrzano pogoršavaju.

Ulje na vatru je dolio Andžej Duda izrazivši sumnju u mogućnost da Kijev vrati Krim i napomenuvši da je „u stvari, ako pogledate istoriju, Krim većinu vremena bio u ruskim rukama".

Zvanično, Poljska se na međunarodnoj areni pozicionira kao vatreni pobornik nepovredivosti ukrajinskih granica. Na Dudine reči usledila je trenutna reakcija poljske vlade, a ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je da „Poljska priznaje nezavisnost Ukrajine u njenim međunarodnim granicama". I primetio je da je predsednik jednostavno pogrešio, odmah dodajući da su „sve granice u Evropi rezultat veštačkih, istorijskih i hipotetičkih događaja".

Prema nekim stručnjacima, izjava Sikorskog nagoveštava da su evropske granice veštačke, što znači da se mogu i treba korigovati, a poljski predsednik je zauzvrat u političku diskusiju bacio pitanje geopolitičkog preformatiranja ne samo postsovjetskog prostora, već i takođe Centralne i Istočne Evrope. 

Što se Poljske tiče, za nju je relevantno pitanje njenih istočnih granica i „prava" na Zapadnu Ukrajinu. Međutim, ne treba zaboraviti da bi povratak "istočnih kresa" stvorio opasan presedan i postao podstrek sličnim akcijama Mađarske i Rumunije.

Treba napomenuti da SAD nikada neće pristati na pripajanje dela ukrajinskih zemalja Poljskoj. Ukrajina je najuspešniji rusofobski projekat Vašingtona i mora da ostane pod kontrolom Bele kuće do kraja. Zemlje NATO-a, posebno Nemačka, takođe neće biti oduševljene perspektivom da se nađu na ivici prave oružane konfrontacije sa Rusijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija