• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.02.2024

15:05

Nikad gori odnosi Šolca i Makrona! Gde ovaj sukob vodi Nemačku i Francusku, Berlin povukao "crvenu liniju"

AP Photo/Natacha Pisarenko

Vesti

Nikad gori odnosi Šolca i Makrona! Gde ovaj sukob vodi Nemačku i Francusku, Berlin povukao "crvenu liniju"

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc prvo je rekao "ne" isporuci krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini, a sada je odbacio i mogućnost raspoređivanja zapadnih kopnenih trupa u tu zemlju. Tom odlukom se nije odazvao na "poziv" francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Dojče vele" navodi da, posle izjave Makrona, nemački političari (kako vlada tako i opozicija) ponovo povlače jasne granice po pitanju podrške Ukrajini.

Posle glasnog razmišljanja Makrona o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, zaprepašćenje se širi po Evropi: u Mađarskoj, Češkoj ili Poljskoj, u Italiji i Švedskoj, ali i u sedištu NATO.

Šolc je tom prilikom naglasio da stav Nemačke ostaje nepromenjen.

- Na ukrajinskom tlu neće biti kopnenih trupa, vojnika koje će tamo slati evropske države ili države NATO - poručio je Šolc i dodao:

- Nemačke vojnike da i ne pominjemo!

Kancelar kaže da postoji fundamentalna razlika: onaj ko isporučuje oružje, taj pomaže Ukrajini da se odbrani od ruskog napada. A svako ko šalje vojnike, sam postaje strana u ratu.

Nemački kancelar tu mogućnost isključuje!

Jasno "ne" nemačke vlade

Čak i kada bi Nemačka htela da pošalje vojnike, bila bi potrebna većina u Bundestagu. Uostalom, Nemačka ima vojsku koja odgovara parlamentu.

Crvene linije ostaju

U debatama o Ukrajini, kancelar je često bio prinuđen da "reaguje", pa se tako setimo krstareće rakete "Taurus" ili tenka "Leopard". Ovog puta i opozicija i vlada složno se pridružuju kancelaru i isključuju mogućnost raspoređivanja nemačkih vojnika.

To važi i za evropskog političara Antona Hofrajtera, koji inače voli da kritikuje kancelara. On upućuje jasne reči kada je u pitanju debata o kopnenim trupama i smatra da je to potpuno nepotrebno, to samo plaši stanovništvo!

Foto: Reuters

Šolc i Makron u nikad lošijim odnosima, piše Dojče vele

Za lidera Zelenih Omida Nuripura, pitanje kopnenih trupa jednostavno "nije tema".

Ekspert za spoljnu politiku SPD Mihael Rot govori o "fantomskoj debati". Rot je za javni servis ARD rekao da je razgovarao s mnogim ukrajinski generali na svojim putovanjima u Kijev, ali niko od njih nije zahtevao slanje kopnenih trupa.

Političar CSU Florijan Han za "Velt-TV"  naglašava da je to "i dalje crvena linija".

Političar CDU Roderih Kizeveter za ARD dodaje da je Ukrajini prvenstveno potrebno oružje i municija većeg dometa. Kada Evropa to konačno bude isporučila, naglašava on, više se neće postavljati pitanje slanja trupa.

Makron je prešao granicu, kaže političarka CDU Serap Giler, a to ne ide na ruku nemačkim liderima, niti građanima.

Tema je nešto drugo

List piše kako se u Nemačkoj izraža žaljenje što se pažnja skreće s prave teme, a to je masovnija i brža isporuka oružja. Šolc vraća fokus evropskih partnera na tu temu, uključujući Francusku.

Makron je na konferenciji u Parizu skrenuo pažnju sa suštinskih stvari, a sve to "jednostavno ponovo pokazuje da su Evropljani nekoordinisani i slabi".

Političar CSU Han smatra da je Francuska ovim potezom prozvala Nemačku i, prema njegovom mišljenju, nemačko-francuski odnosi nikada nisu bili tako loši kao danas. Nedostaje "liderstvo u partnerstvu".

Makronove egzibicije

Zašto je francuski predsednik rekao "to što je rekao"? Sam Makron to naziva "strateškom dvosmislenošću", odnosno ne da nikome da mu vidi karte. Sve je moguće, sve što pomaže u postizanju ciljeva, a to bi onda bio i signal Rusiji da nijedna reakciji Zapada nije pouzdana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija