• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.02.2024

20:30

Zašto je Putin ovo uradio?! Tajne akcije Moskve najvljuju veliki obračun! Ni Kina nije prošla ispod radara, ako je ovo tačno...

Shutterstock/Reuters

Vesti

Zašto je Putin ovo uradio?! Tajne akcije Moskve najvljuju veliki obračun! Ni Kina nije prošla ispod radara, ako je ovo tačno...

Podeli vest

Procureli vojni dokumenti obelodanili su rusku doktrinu o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, uključujući minimalne kriterijume za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja, objavio je Fajnenšel tajms (FT).

Rusko taktičko nuklearno oružje je dizajnirano za upotrebu na bojnom polju u Evropi i Aziji i ima ograničeniji domet u poređenju sa strateškim nuklearnim oružjem, koje bi moglo da stigne do SAD.

List navodi da 29 ruskih vojnih dosijea, koji datiraju između 2008. i 2014. godine, ukazuju na prag "niži nego što je Rusija ikada javno priznala, prema ekspertima koji su pregledali i verifikovali dokumente".

Kriterijumi se kreću "od neprijateljskog upada na rusku teritoriju do konkretnijih pokretača, kao što je uništenje 20 odsto ruskih podmornica sa strateškim balističkim projektilima", piše FT.

Uništavanje tri ili više velikih ratnih brodova, tri aerodroma, 30 odsto nuklearnih podmornica, ili "istovremeni udar na glavne i rezervne obalne komandne centre" takođe se navode kao potencijalni uslovi za nuklearni napad.

Nepoverenje prema Kini

Dokumenti takođe ukazuju na nepoverenje prema Kini, uprkos jačanju veza između Moskve i Pekinga. U spisima je evidentirano da je istočni vojni okrug Rusije izveo vežbe koje su predviđale hipotetički napad Kine.

Moskva se možda plaši da bi Peking mogao da iskoristi svoju vojnu usredsređenost na Zapad i da pokrene napad preko granice kako bi osvojio teritoriju na ruskom Dalekom istoku, navodi FT.

List podseća da Rusija nastavlja da izvodi vojne vežbe u blizini Kine. U junu i novembru 2023. ruske snage su izvele vežbe u regionima koji se graniče sa Kinom koristeći rakete sa nuklearnim oružjem.

Vilijam Alberki, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja u Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je za FT da Rusija verovatno ima viši prag za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine zbog straha da bi sukob mogao da eskalira i dovede do direktne intervencije SAD ili Velike Britanije".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija