• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.03.2024

21:14

Svete, pripremi se! Više nije pitanje hoće li, već kada će početi rat sa Rusijom: Šef Pentagona potvrdio

EPA/printscreen

Vesti

Svete, pripremi se! Više nije pitanje hoće li, već kada će početi rat sa Rusijom: Šef Pentagona potvrdio

Podeli vest

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin upozorio je danas da će NATO biti uvučen u rat ako Ukrajina bude poražena invazijom ruskih snaga, prenosi Njuzvik.

Govoreći na saslušanju u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma predvođenom republikancima kako bi se razgovaralo o njegovom nedavnom odsustvu dok je hospitalizovan zbog komplikacija usled operacije raka prostate, Ostin je predvideo da ruski predsednik Vladimir Putin neće stati ako Moskva dobije rat u Ukrajini.

„Autokrate širom sveta će se ohrabriti“

Ostin je odgovarao na pitanje kako Kongres nije odobrio paket vojne pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, kako je to tražio predsednik Džo Bajden. Uprkos značajnoj dvopartijskoj podršci pomoći Ukrajini, ta mera je zastala usred niza stranačkih sporova oko bezbednosti granica i drugih pitanja.

„Znamo da, ako Putin ovde bude uspešan, neće stati“, rekao je Ostin. "Oni će nastaviti da preduzimaju agresivnije akcije u regionu. I drugi lideri širom sveta, druge autokrate, gledaće na ovo i biti ohrabreni činjenicom da se to dogodilo i da nismo uspeli da podržimo demokratiju", tvrdi Ostin.

„Ako Ukrajina izgubi rat, NATO će zaratiti sa Rusijom“

Ostin je takođe rekao da su baltičke nacije, Letonija, Litvanija i Estonija, posebno osetljive na Putinove buduće ekspanzionističke ambicije. Sve tri zemlje su članice NATO-a, što znači da bi Rusija objavila rat celoj alijansi napadom na bilo koju od tih zemalja ili druge članice NATO-a.

„Ako pogledate sa pozicije baltičkih država, zaista ste zabrinuti da li ćete vi biti sledeći“, rekao je on. Oni poznaju Putina, znaju za šta je on sposoban i, iskreno, ako Ukrajina padne, zaista verujem da će NATO biti u ratu sa Rusijom“, zaključio je Ostin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija