• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.03.2024

21:02

Francuzi će biti oboreni iznad Crnog mora! Pariz dobio najnovije upozorenje iz Moskve

EPA

Vesti

Francuzi će biti oboreni iznad Crnog mora! Pariz dobio najnovije upozorenje iz Moskve

Podeli vest

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu žalio se nemačkoj radio stanici RTL na probleme francuskih pilota u regionu Crnog mora.

Na nišanu ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 trijumf našao se dalekometni izviđački avion Boeing E-3F Sentri Vazdušno-kosmičkih snaga Francuske. Lekornu je ponašanje ruskih Oružanih snaga nazvao neprihvatljivim i „opasnom nepristojnošću iz vazduha“.

Crnomorski incident sa Francuzima

Francuzi već duže vreme pokušavaju da odigraju svoju igru u Crnom moru. 2021. godine izviđački avion Miraž-2000 sa specijalnim senzorima za otkrivanje ruskih sistema PVO redovno je posećivao region. Dok Turska nije zatvorila moreuz, izviđački brod francuske mornarice Dupui de Lom redovno je posećivao Crno more.

U Parizu incident iznad Crnog mora smatraju „poslednjim upozorenjem“ Moskvi, ali istovremeno uveravaju da se neće uplašiti. Trenutno njihovi avioni lete mnogo ređe, i na većoj udaljenosti od ruskih teritorijalnih voda.

Foto: EPA

 

Asošijeted pres je dao pun opis incidenta sa francuskim izviđačkim Boingom u Crnom moru. Novinari se pozivaju na jednog od učesnika događaja, pukovnika Vazdušno-kosmičkih snaga Francuske Pjera Godilijea:

U misiji je učestvovao jedan od četiri ogromna francuska izviđačka aviona AVACS. Jasno je da je leteo iznad međunarodnih voda u Crnom moru. Smatramo da je ovaj incident bez presedana za francuske avijatičare u regionu.

Preko radio komunikacija, Rusi su pretili da će aktivirati rakete. Ovo je bilo posebno agresivna razmena radio signala. Posada ruskog PVO sistema je obećala, da će oboritii AVACS francuskih Vazdušno-kosmičkih snaga u more.“

Još dva izvora u francuskom Ministarstvu odbrane, govorila su o zanimljivim detaljima. Prema njihovim rečima, pregovori su se odvijali u veoma povišenim tonovima i uz upotrebu „energičnih izraza“. Francuski piloti su navodno pokazali visok nivo profesionalizma i hrabrosti, tako što su hrabro odleteli skupim avionom kako ne bi isprovocirali „zle Ruse“.

S druge strane, posebno je pitanje, šta su Francuzi uopšte radili u regionu sa kojim nemaju nikakve veze. Nedavno se ruski istraživački brod približio međunarodnim vodama na ušću Sene, nakon čega je u Francuskoj počela panika, kao da je nekoliko ruskih vojnih divizija počelo da maršira Jelisejskim poljima.

Rusija je 2022. takođe sprečila Britance, koji su tamo organizovali pravo borbeno dežurstvo, da prelete Crno more. Tada su ruske Vazdušno-kosmičke snage Su-27 lansirale trenažnu raketu u neposrednoj blizini RAF AVACS. Sada lete mnogo ređe i samo u pratnji Eurofajtera.

Američki dron pomogao je da potopi ruski brod

Ukrajinski bespilotni čamci su 14. februara uništili još jedan ruski veliki desantni brod, Cezar Kunikov. Prilikom uništavanja broda, ruski vojni radari su na nebu iznad Crnog mora otkrili američki izviđačko-taktički dron RK-4 Global Hawk, koji je posle napada na veliki desantni brod doleteo u bazu u Italiji.

Foto: Printskrin

 

Ovo nije prvi put da zapadni avioni ili dronovi lete iznad Crnog mora, tokom napada ukrajinskih oružanih snaga. Vojni eksperti navode da komanda NATO-a rukovodi Oružanim snagama Ukrajine tokom napada na brodove ruske Crnomorske flote.

Stoga se postavlja logično pitanje- ako se američki dronovi koriste za napad na ruske brodove, zašto ih onda Rusi ne bi oborili?

Kerozin za dron SAD

Podsetimo, ruska avijacija je svojevremeno uspela da eliminiše američki MK-9 Reaper u blizini obala poluostrva Krim.

Prema zvaničnoj verziji ruskog Ministarstva odbrane, dron je „sa isključenim transponderima narušio granice privremenog režima za korišćenje vazdušnog prostora”, uspostavljene zbog vazdušnog prostora.

Dva borbena aviona ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga su umešana da identifikuju uljeza- oni nisu koristili oružje niti stupili u kontakt sa njim. Reaper je, prema ruskom Ministarstvu odbrane, izgubio kontrolu usled iznenadnog manevrisanja, i pao je u vodu. Napominje se da je američka bespilotna letelica oštro manevrisala „na ivici faula“, očigledno pokušavajući da pobegne od potere u međunarodni vazdušni prostor.

Kasnije je Pentagon objavio snimak, na kojem se vidi da je ruski pilot izveo akrobatsku fintu.

Su-27 je usporio i otvorio ventil za ispuštanje goriva dok se približavao „mirno“ lebdećem MK-9 Reaperu. Pilotu su bila potrebna dva prolaza da „tretira“ američku letelicu kerozinom. Nakon drugog prilaza, kamera MK-9 Reapera se isključila i dron je pao u more.

Predstavnici Pentagona objavili su na internetu poslednje sekunde života izviđačke bespilotne letelice. Prema američkim stručnjacima, polivanje drona kerozinom, dovelo je do zastoja motora i kratkog spoja u elektronici.

Američko vazduhoplovstvo nazvalo je postupke Moskve „nepromišljenim, ekološki neispravnim i neprofesionalnim“. Portparol Pentagona, Pat Rajder, rekao je da će SAD nastaviti da lete svojim bespilotnim letelicama iznad Crnog mora „koristeći međunarodni vazdušni prostor“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija