• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/DailyMail/BBC

05.03.2024

13:56

Hamas silovao i leševe tokom napada na Izrael 7.oktobra?! Zastrašujući izveštaj UN

Shutterstock

Vesti

Hamas silovao i leševe tokom napada na Izrael 7.oktobra?! Zastrašujući izveštaj UN

Podeli vest

UN su saopštile da postoje „jasne i ubedljive“ informacije koje pokazuju da su teroristi Hamasa u Izraelu 7. oktobra počinili seksualno nasilje u vezi sa sukobom.

Bilo je osnova za sumnju da je zlostavljanje još uvek u toku, saopštile su UN.

Tim UN-a je takođe pronašao "razumne razloge da veruje" da se seksualno nasilje, uključujući grupno silovanje, dogodilo kada je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja „definitivno priznanje da je Hamas počinio seksualne zločine“.

Savet bezbednosti UN sada bi trebalo da Hamas proglasi terorističkom organizacijom i da mu uvede međunarodne sankcije, rekao je portparol Lior Hajat.

Hamas je negirao da su njegovi napadači seksualno zlostavljali žene tokom napada.

Foto: Reuters

Leševi u Izraelu

U izveštaju UN navode da su „pronašle jasne i ubedljive informacije da je seksualno nasilje, uključujući silovanje, seksualizovano mučenje, okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje počinjeno nad taocima“.

Takođe je rečeno da „ima razumne osnove da veruje da bi takvo nasilje moglo biti u toku nad onima koji se još drže u zatočeništvu“.

Naoružani napadači Hamasa infiltrirali su se u južni Izrael 7. oktobra – ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši još 253 za taoce.

U izveštaju UN se navodi da je „tim misije otkrio da postoje razumni razlozi da se veruje da se seksualno nasilje povezano sa sukobom dogodilo na više lokacija tokom napada 7. oktobra“.

To se dogodilo na najmanje tri lokacije - na lokaciji muzičkog festivala Nova i njegovoj okolini, na putu 232 i kibucu Reim, dodaje se.

Izveštaji o seksualnom nasilju koje sprovodi Hamas – koji su Izrael, Velika Britanija i drugi proglasili terorističkom organizacijom – počeli su da se pojavljuju ubrzo posle 7. oktobra i od tada su se stalno gomilali.

Foto: Reuters

Vojska Izraela odnosi leševe

BBC je takođe video i čuo dokaze o silovanju, seksualnom nasilju i sakaćenju žena.

Izrael je odgovorio na napad 7. oktobra pokretanjem vojne kampanje u Gazi, tokom koje je ubijeno 30.500 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Tim UN je posetio Izrael između 29. januara i 14. februara.

Misija, koju je predvodila specijalna predstavnica za seksualno nasilje u sukobu Pramila Paten, zajedno sa devet stručnjaka, nije bila istražna po prirodi, već je osmišljena da prikupi i proveri navode, saopštile su UN.

Dodaje se da su održana 33 sastanka sa izraelskim predstavnicima, a pregledano je više od 5.000 fotografija, kao i 50 sati video zapisa.

Na različitim lokacijama, rekla je, da je tim otkrio „da je pronađeno nekoliko potpuno golih ili delimično golih tela od struka naniže uglavnom žena sa vezanim rukama i upucano više puta, uglavnom u glavu“.

Foto: Shutterstock

Hamas

Iako je to posredno, ona je rekla da obrazac svlačenja i sputavanja žrtava „može ukazivati na neke oblike seksualnog nasilja“.

Na muzičkom festivalu Nova i u blizini, Paten je rekla, 'postoje razumni razlozi da se veruje da su se desili višestruki incidenti seksualnog nasilja sa žrtvama koje su bile podvrgnute silovanju i/ili grupnom silovanju, a zatim ubijene ili ubijene dok su bile silovane.'

- Postoje još izveštaji o pojedincima koji su bili svedoci najmanje dva incidenta silovanja leševa žena - rekla je Paten. 

- Drugi verodostojni izvori na sajtu muzičkog festivala Nova opisali su da su videli višestruke ubijene osobe, uglavnom žene, čija su tela pronađena gola od struka naniže, neka potpuno gola, nekim su pucali u glavu, neka su vezana za drveće ili stubove sa vezanim rukama .

U izveštaju se navodi da "uprkos zajedničkim naporima da se ohrabre" žrtve da se jave, tim nije uspeo da intervjuiše nijednu od njih.

Foto: EPA

UN

Neke optužbe o silovanju i seksualnom nasilju bile su "neosnovane", objašnjava se u izveštaju, uključujući i grafički objavljen slučaj trudne žene čija je materica navodno bila razderana i njen fetus izboden. Drugi izveštaji nisu mogli biti verifikovani zbog ograničenih slika, saopštile su UN.

Takođe je rečeno da nije bilo u stanju da ustanovi uočljiv obrazac sakaćenja genitalija.

U izveštaju UN-a se takođe navodi da je bilo navoda o seksualnom nasilju nad Palestincima u izraelskom pritvoru, uključujući "neželjeno dodirivanje intimnih mesta" i "produženu prisilnu golotinju" u pritvorskim prostorima, tokom racija u kućama i na kontrolnim punktovima posle 7. oktobra.

U izveštaju se navodi da, iako nisu prijavljeni slučajevi silovanja Palestinaca, konzervativne kulturne norme mogle su da spreče prijavljivanje seksualnog napada.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je ovaj deo izveštaja.

- To je podrugljivi i smišljeni palestinski manevar koji ima za cilj stvaranje nepodnošljive ekvivalencije između užasnih zločina koje je počinio i nastavlja da čini Hamas i zlonamernih i neosnovanih tvrdnji protiv Izraela i Izraelaca - rekao je Haiat.

Foto: Reuters

UN u Izraelu

Izrael je odbacio slične optužbe koje je ranije izneo panel nezavisnih eksperata UN kao „prezrene i neosnovane“.

Gospodin Haiat je takođe rekao da se Izrael protivi preporuci datoj u izveštaju da zemlja sarađuje sa Međunarodnom istražnom komisijom UN-a, koja pokušava da sprovede istragu o potencijalnim ratnim zločinima na svim stranama.

Optužio je istragu za neprijateljstvo prema Izraelu.

U međuvremenu, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac opozvao je u ponedeljak ambasadora te zemlje pri UN na „konsultacije”, optužujući UN za „pokušaj da ućutkaju ozbiljan izveštaj UN o masovnim silovanjima”.

On je kritikovao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša što nije sazvao Savet bezbednosti da bi raspravljao o nalazima i kako bi Hamas proglasio terorističkom organizacijom.

Portparol UN Stefan Dužarik rekao je da je Gutereš "u potpunosti podržao" rad gospođe Paten tokom njene posete Izraelu.

- Generalni sekretar ni na koji način, ni u obliku ni u formi nije učinio ništa da izveštaj ostane 'tišan'. U stvari, izveštaj se danas javno predstavlja - rekao je gospodin Dužarik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija