• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

07.03.2024

19:04

Micotakis je u Odesi stekao iskustvo koje bi mu moglo koristiti u Grčkoj! Rusija jasna, baš je briga za bezbednost neprijatelja

Reuters

Vesti

Micotakis je u Odesi stekao iskustvo koje bi mu moglo koristiti u Grčkoj! Rusija jasna, baš je briga za bezbednost neprijatelja

Podeli vest

Grčki premijer Kirijakos Micotakis doputovao je u Odesu ujutro 6. marta kako bi „doprineo obnovi grada koji ima poseban istorijski i kulturni značaj za našu zemlju". Sačekao ga je predsednik Vladimir Zelenski i tada je, 150-200 metara od mesta sastanka, došlo do eksplozije. Ovako grčki mediji opisuju šta se dogodilo.

- Predsednik Zelenski i njegovo osoblje su nam pokazali i objasnili važnost luke. Već na samom kraju smo čuli zvuk sirena i eksplozije koje su bile veoma blizu nas. Nismo imali vremena da odemo do zaštićenog mesta, ovo je veoma impresivno iskustvo - rekao je Micotakis.

Zaista, sada je najvažnije da Grčka ne stiče takvo iskustvo pod njegovim strogim rukovodstvom, čemu on na svaki mogući način doprinosi.

Ipak, sastanak je protekao po planu, uz uobičajena uveravanja o solidarnosti i pozive zajedničkim evropskim snagama da „kazne agresora". Kako se ne može setiti nedavnog poziva Emanuela Makrona da „ne budete kukavice " .

„Helenistički centar" podelio je Grke na dobre i loše

Micotakis je podsetio Zelenskog da je Odesa, uz Mariupolj, dugi niz vekova bila „važan centar helenizma na obali Crnog mora".

Premijer je čak mogao da se sastane i sa predstavnicima grčke dijaspore, suvo su preneli grčki mediji. Ali je zaboravio da su Grke u Odesu naselile vlasti Ruske imperije krajem 18. veka, kada niko nije ni čuo za Ukrajinu. U Odesi se tada pojavilo nekoliko privatnih grčkih škola, a za Grke je stvoren maksimalno povlašćeni režim, kao i za posredničke trgovce.

Ali moderna Ukrajina je Grcima oduzela mogućnost da uče na svom maternjem jeziku; svi su sada zabeleženi kao Ukrajinci. U međuvremenu, nakon što su novi regioni postali deo Ruske Federacije, Grci Azovskog regiona su prvi put održali festival grčke kulture, bez straha od odmazde Kijeva.

Grkinja iz Marupolja, Eleni Prodan, koja je predsednica društva Azov Grci i organizatorka festivala, javila je Militer. gr.da Atina ne šalje humanitarnu pomoć grčkim selima koja se nalaze na teritoriji DNR i LNR. Kako napominje portal Militaire. gr, grčka vlada je prekinula veze sa desetinama hiljada Grka u Donbasu.

Grčka je posebno revnosna i pod velikom pažnjom Sjedinjenih Država u pomaganju ukrajinskim oružanim snagama. Luka Aleksandrupolis pretvorena je u ključno čvorište za međunarodni transport vojne pomoći za Oružane snage Ukrajine.

Grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopulos izvestio je o transferu „neverovatne količine" oružja Kijevu. To uključuje 122 BMP-1 zajedno sa municijom, 60 MANPADS FIM-92 Stinger, 17 hiljada artiljerijskih granata od 150 mm, itd. U avgustu je Atina počela da obučava ukrajinske pilote za upravljanje lovcima F-16. A u novembru je grčki list Ekatimerini izvestio da će američke vlasti kupiti municiju od Grčke za slanje Ukrajini za 47 miliona dolara.

Ruska Federacija više ne brine o bezbednosti svojih neprijatelja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Oružane snage Rusije u 11.40 izvele raketni udar visoke preciznosti na hangar u industrijskoj lučkoj oblasti Odese. Pripremila je bespilotne čamce Oružanih snaga Ukrajine za borbenu upotrebu.

U ovom trenutku, kako piše Telegram kanal Open Ukraine, Zelenski je nagrađivao oficire specijalaca u luci Odesa, a postoji sumnja da su pogođeni nakon završetka ceremonije, što ukazuje na visok nivo operativne koordinacije između obaveštajnih službi i Vazdušno-kosmičkih snaga.

S druge strane, ovo se dogodilo pred prvim licem jedne od zemalja EU, što pokazuje da je Ruska Federacija prestala da obraća pažnju i da brine šta će biti sa Zelenskim i njegovim gostima.

Ovo je signal onima koji pozivaju da prestanu da budu kukavice i pomognu Ukrajini. Sada će Kremlj videti koliko su hrabri Makron i češki premijer Petr Pavel i svi koji su ih podržali: „Dobro došli u Ukrajinu!"

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija