• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Asian Times

13.03.2024

20:29

(VIDEO) Američke zelene beretke "okupirale" Tajvan! Da li je zbog njih Si Đinping vojsci poručio da se pripremi za rat?!

Shutterstock

Vesti

(VIDEO) Američke zelene beretke "okupirale" Tajvan! Da li je zbog njih Si Đinping vojsci poručio da se pripremi za rat?!

Podeli vest

Američke snage za specijalne operacije (SOF) su trajno raspoređene na tajvanska frontalna ostrva, pripremajući elitne tajvanske jedinice za moguću odbranu ostrva i operacije gerilskog ratovanja protiv kineske invazije. Da li je na američke specijalce na Tajvanu mislio kineski predsednik Si Đinping kada je na godišnjem sastanku kineskog parlamenta pozvao je oružane snage da koordiniraju pripreme za vojne sukobe na moru.

Ovog meseca, SOFREP je izvestio da su SOF-ovi američke vojske raspoređeni na Tajvan na stalnu obuku u skladu sa Zakonom o nacionalnoj odbrani iz 2023. (NDAA). Američke trupe na Kinmenu biće smeštene samo deset kilometara od kontinentalne Kine.

SOFREP navodi da će američki vojni savetnici zauzeti stalne pozicije u amfibijskim komandnim centrima tajvanske vojske u Kinmenu i Pengu, izvodeći redovne vežbe obuke zajedno sa elitnim snagama Tajvana.

Saradnja uključuje obuku tajvanskih kolega da koriste Black Hornet Nano, kompaktnu vojnu bespilotnu letelicu (UAV), i kreiranje operativnih smernica i priručnika za obuku za dron. Tajvanska komanda vazduhoplovstva i specijalnih snaga predložila je nabavku drona direktno od SAD putem vojnih prodajnih puteva.

SOFREP navodi da NDAA navodi okvir za raspoređivanje američkog osoblja na Tajvan, fokusirajući se uglavnom na vojnu obuku bez neposrednih planova za stacioniranje civilnih američkih zvaničnika.

U njemu se pominje da izveštaji ukazuju na sve veće prisustvo elementa za vezu američkih snaga za specijalne operacije (SOFLE) na Tajvanu, sa planovima za stacioniranje malih timova iz 2. bataljona 1. grupe specijalnih snaga, čete Alfa, na samoupravnom ostrvu.

U njemu se navodi da će ova tri vojna tima, sastavljena od tri zelene beretke američke vojske, sprovoditi zajedničke misije obuke u tajvanskom 101. amfibijskom izviđačkom bataljonu i četi specijalnih vazdušnih snaga.

SOFREP napominje da je tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane naglasilo da je cilj ovih razmena jačanje obuke, spremnosti i institucionalnih sposobnosti Tajvana, što je, kako kaže, usklađeno sa godišnjim planovima za osiguranje nacionalne i regionalne bezbednosti.

Tajvanska ostrva Kinmen i Pengu su kritična za njegovu odbranu, pri čemu SOF igraju vitalnu ulogu u dugotrajnoj strategiji odbrane ostrva. Kinmen i okolna ostrva izuzetno su utvrđena, sa izbočenom geografijom i stenovitom geologijom koja omogućava da Tajvan od njih napravi brutalna utvrđenja.

Da li je na američke specijalce na Tajvanu mislio kineski predsednik Si Đinping kada je na godišnjem sastanku kineskog parlamenta pozvao je oružane snage da koordiniraju pripreme za vojne sukobe na moru.

On je tada poručio da će biti potrebno da se zaštite pomorske granice i interese zemlje.  




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kina se opasno spremila za rat! Ameri u panici, mobilišu ove države?! Istočna Azija i Okeanija pred sukobom nezamislivih razmera!
NIJE DOBRO

Kina se opasno spremila za rat! Ameri u panici, mobilišu ove države?! Istočna Azija i Okeanija pred sukobom nezamislivih razmera!

U slučaju da dođe do novog sukoba širih razmera, npr. sa Kinom, SAD bi zavisile od svojih regionalnih partnera, jer su američke zalihe naoružanja u velikoj meri potrošene zbog konflikata u Ukrajini i na Bliskom istoku, prenosi "Blumberg" i napominje da iscrpljivanje ovih zaliha izaziva zabrinutost u vezi sa stanjem odbrambene industrije.

13.03.2024

07:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija