• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Webtribune

12.03.2024

20:45

Zapad ove godine sprema krvoproliće Srbima?! Američki obaveštajci otkrili: Otcepljenje Republike Srpske i sukob sa Albancima

Shutterstock/EPA

Vesti

Zapad ove godine sprema krvoproliće Srbima?! Američki obaveštajci otkrili: Otcepljenje Republike Srpske i sukob sa Albancima

Podeli vest

Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), objavila je danas godišnju procenu pretnje Obaveštajne zajednice SAD za 2024. gosinu.

U odeljku koji se tiče potencijalnih unutardržavnih previranja na strani 27 navodi se da „nemiri unutar države—bilo da su zasnovani na domaćim nemirima, ekonomskom nezadovoljstvu ili izazovima upravljanja može da podstakne cikluse nasilja, pobuna i unutrašnjih sukoba“.

Istakli su nekoliko slučajeva koji će imati potencijal za veći uticaj po globalnu bezbednost i potencijal za akciju Sjedinjenih Država, njenih saveznika i partnera.

Foto: youtube.com/pritnscreen

 

Zapadni Balkan će se verovatno suočiti sa povećanim rizikom od međuetničkog nasilja tokom 2024, upozorava se u izveštaju ODNI. Nacionalistički lideri će verovatno pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i spoljnih aktera što će ih ojačati da iskoriste etničke razlike ne bi li povećali svoj regionalni uticaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili evroatlantske institucije.

Izveštaj podseća na sukobe između srpskih nacionalista i tzv. kosovskih vlasti koji su doveli su do smrti i povreda, uključujući povrede mirovnih snaga NATO-a, u 2023. godini

Ukazuje se i da lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u Bosni i Hercegovini i obezbedi de fakto secesiju za svoju Republiku Srpsku.

NJegov postupak bi mogao podstaći vođe bošnjačkog stanovništva da ojačaju sopstvene kapacitete da štite svoje interese i moguće dovedu do nasilnih sukoba koji bi mogli da da ugroze održavanje mira, stoji u izveštaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija