• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/DailyMail

13.03.2024

22:24

Eksplodirala japanska raketa pri lansiranju! Ovo su prvi snimci: Satelit se pretvorio u ogrmonu vatrenu loptu (VIDEO)

EPA

Vesti

Eksplodirala japanska raketa pri lansiranju! Ovo su prvi snimci: Satelit se pretvorio u ogrmonu vatrenu loptu (VIDEO)

Podeli vest

Raketa japanske kompanije "Kairos" eksplodirala je samo nekoliko sekundi nakon lansiranja, u spektakularnom neuspehu kompanije da lansira svoj satelit u orbitu.

Raketa kompanije "Space One", pod nazivom Kairos, od 18 metara eksplodirala je u obalskom regionu Vakajama u zapadnom Japanu, noseći mali vladin test satelit.

Ali oko pet sekundi kasnije, raketa na čvrsto gorivo je eksplodirala, prilikom čega se beli dim raspršio u planinskom području, dok je narandžasti plamen besneo na tlu, pokazuju snimci uživo.

"Ne koristimo reč neuspeh!"

Kompanija "Space One" je saopštila da je donela odluku da "prekine let" i da se istražuju detalji.

- Želimo da prihvatimo ovaj ishod na način koji gleda u budućnost i da se upustimo u naš sledeći izazov - rekao je novinarima predsednik kompanije Masakazu Tojoda, tvrdeći da "Space One" ne koristi termin "neuspeh".

Kompanija želi da "doprinese proširenju usluga vezanih za svemir" uspešnim lansiranjem satelita svojim raketama u budućnosti, dodao je on.

Zapaljeni ostaci pali su na okolne padine dok su prskalice počele da prskaju vodu, u dramatičnim scenama koje su posmatrale stotine gledalaca okupljenih na javnim mestima za gledanje, uključujući i obližnju obalu.

Lansiranje više puta odloženo

Privatne kompanije poput "Space One" iz Japana igraju sve važniju ulogu u istraživanju svemira širom sveta.

Foto: EPA

 

Prošlog meseca jedna kompanija sa sedištem u Hjustonu spustila je prvi američki svemirski brod na Mesec posle više od 50 godina, a NASA se u velikoj meri oslanjala na rakete koje je napravio "SpaceX" Ilona Maska.

"Space One" se nada da će postati prva japanska privatna firma koja će postaviti satelit u orbitu. Plan je bio da "Kairos" (od starogrčke reči koja znači "pravi trenutak") to učini oko 51 minut nakon poletanja u sredu ujutro.

Lansiranje je navodno već pet puta odlagano zbog nestašice delova i drugih problema, poslednji put u subotu.

"Space One" je 2018. godine osnovao tim velikih japanskih tehnoloških kompanija, uključujući "Canon Electronics", "IHI Aerospace", građevinsku firmu "Shimizu" i razvojnu banku Japana u vlasništvu vlade.

Foto: EPA

 

Cilj kompanije je da pošalje u svemir 30 raketa godišnje do 2030-ih godina.

Planovi za lansiranje prve rakete, koje je prvobitno trebalo da bude najkasnije do kraja marta 2022. godine, odlagani su četiri puta zbog pandemije i grešaka u logistici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17