• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

14.03.2024

19:30

(VIDEO) Ruski 'Kinžal' je bivši, Kina ima moćniji i brži projektil! I iranski 'Fatah' je 15 puta brži od zvka!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) Ruski 'Kinžal' je bivši, Kina ima moćniji i brži projektil! I iranski 'Fatah' je 15 puta brži od zvka!

Podeli vest

Kina prednjači u razvoju, testiranju i razmeštanju hipersoničnog oružja. Ispred je i Rusije, a SAD rade na tome da ih sustignu i stvore novo oružje čija je brzina pet puta veća - objavila je američka novinska agencija Bloomberg.

Agencija se pozvala na višeg vojnog analitičara američke vojne obaveštajne službe Džefrija Mekormika koji je istakao da je hipersonični arsenal Kine rezultat je 20-godišnjih napora Pekinga da dramatično unapredi razvoj tehnologije i sposobnosti konvencionalnog i nuklearnog oružja kroz intenzivne i ciljane investicije, razvoj, testiranje i raspoređivanje".

I Koordinator američkih obaveštajnih službi Ejvril Hejns pred nadležnim komitetom (odborom) Predstavničkog (donjeg) doma Kongresa SAD navela je da Kina sada raspolaže sa 300 balističkih raketa velikog dometa uperenih prema Sjedinjenim Državama.

Američki Vol Strit Žurnal (VSJ) pre nekoliko meseci otkrio je kako je Peking lansirao raketu iznad Južnog kineskog mora koja je letela brzinom većom od 15.000 milja na sat (više od 24.000 kilometara) i može da stigne do bilo kog mesta na Zemlji za manje od sat vremena.

Da sve bude još strašnije, kineski projektil ima mogućnost da nosi konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave.

Podsetimo, najpoznatiji ruski supersonični projektil je Kinžal. Reč je o raketi vazduh-zemlja s nuklearnim mogućnostima. Domet joj je veći od 2.000 kilomatara, a brzina 12 mahova (4,08 km/s) i ima sposobnost izvođenja manevara izbegavanja u svakoj fazi leta. Može da nosi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.
Rusija na raspolaganju ima i upersonični projektil Cirkon, koji može da uništi istovremeno dva ili više najsavremenijih brodova ili nosača aviona. Ovaj projektil ima brzinu od osam maha (9.800 km/h, a maksimalni domet mu je 1.600 kilometara

Pentagon je u šoku ostavio i Iran kada je predstavio Fatah, hipersoničnu balističku raketu, za koju Teheran tvrdi da ima domet od 1.400 kilometara i da može da putuje brzinom do 15 maha (5,1 kilometar u sekundi) pre nego što pogodi cilj. Iran kaže da raketa koristi čvrsta goriva koja omogućavaju veliku sposobnost manevrisanja u atmosferi i van nje, kao i da nije uporediva niti sa jednim odbrambenim raketnim sistemom na svetu.

Hipersonične rakete su rakete koje mogu da putuju brzinom od najmanje pet maha , odnosno brzinom pet puta većom od zvuka. To je 1,7 kilometara u sekundi ili 6.174 kilometara na sat.

Ameri nisu ni blizu!

Američka vojska godinama unazad pokušava da razvije hipersonično oružje koje može da izbegne većinu protivvazdušne odbrane. Vašington, tokom više od 60 godina, uložio milijarde dolara u desetine programa za razvoj sopstvene verzije ove tehnologije, ali... Ovi napori su se ili završili neuspehom ili su otkazani pre nego što su imali priliku da uspeju. Problem je što su Kina i Rusija trenutno daleko ispred SAD u ovoj oblasti.

Ipak, SAD su nedavno testirale hipersoničnu raketu AGM-183 ARRW. Projektil je leteo brzinom većom od pet mahovaa, odnosno 6,125 kilometara na čas, na visini većoj od 18 kilometara i dostigla udaljenost od 300 nautičkih milja, odnosno više od 500 kilometara.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija