• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.03.2024

13:08

Kakva je ovo igra?! Makron sa Šolcom posle šokantnih izjava o Rusiji i ratu u Ukrajini!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Kakva je ovo igra?! Makron sa Šolcom posle šokantnih izjava o Rusiji i ratu u Ukrajini!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc sastaće se danas u pokušaju da izglade odnose narušene povodom stava prema ratu u Ukrajini.

Posle sastanka će se dvojici šefova država pridružiti predsednik Poljske Donald Tusk u takozvanom "Vajmarskom trouglu", u nadi da će im pomoći u boljoj budućoj saradnji, prenosi Euraktiv.

Napetosti su porasle u februaru kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, scenario koji je Šolc odmah odbacio.

"Evropa je očigledno u trenutku u kojem je neophodno da ne budemo kukavice", kazao je Makron publici u Pragu, naizgled odgovarajući Šolcu.

Poslanica Makronove partije Renesansa, Sabin Tijej, istakla je da je, osim lidera, saradnja Francuske i Nemačke ostala bliska na više različitih nivoa.

Eksperti ocenjuju da bi pat poziciju Makrona i Šulca mogao bi da reši Tusk i da ih navede da se fokusiranju na jačanje bezbednosti Evrope.

"Tusk bi promenio balans u donošenju kompromisa i dinamiku donošenja odluka", rekao je istraživač u centru "Žak Delor" Jan Vernert.

Kako prenosi Politiko, Makron je u četvrtak u gostovanju na francuskoj televiziji TF1 ponovio svoj stav da ne može da isključi mogućnost slanja vojnika zapadnih država u Ukrajinu.

"Ako bi Rusija pobedila, životi Francuza bi se promenili", upozorio je Makron.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija