• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.03.2024

18:37

Zatvorena biračka mesta u Moskvi! Izlaznost premašila 50 odsto

EPA

Vesti

Zatvorena biračka mesta u Moskvi! Izlaznost premašila 50 odsto

Podeli vest

Biračka mesta su zatvorena u Moskvi drugog dana glasanja

Biračka mesta zatvorena u Moskvi drugog dana glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji.

Glasanje će trajati tri dana, počelo je 15. marta, a glavni dan biće 17. mart. U prestonici je na raspolaganju 2.200 parcela. Biće otvorena svakog dana od 15. do 17. marta od 08.00 do 20.00 časova.

Nekoliko biračkih mesta postavljeno je u bolnicama i istražnim zatvorima, a 17. marta biće organizovana dva biračka mesta za glasanje lica bez određenog mesta stanovanja.

Foto: Reuters

 

Na biračkim mestima birači mogu glasati tradicionalno koristeći papirne glasačke listiće, ili elektronski koristeći elektronske terminale za glasanje.

Gotovo svaki objekat ima video nadzor, izuzev nekoliko lokacija u vojnim jedinicama, gde se umesto video nadzora vrši video snimanje. Video snimanje se koristi i u medicinskim ustanovama i istražnim pritvorima. Prenos neće biti javno dostupan, ali su mu pristup dobili kandidati, političke stranke, kao i članovi javnih izbornih štabova.

Traje danonoćno sva tri dana glasanja od otvaranja biračkih mesta do završetka rada sekcijskih komisija.

Foto: Reuters

 

U Moskovskoj oblasti tokom predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji ima 3.928 biračkih mesta koja se nalaze u obrazovnim, kulturnim i zdravstvenim ustanovama. Pored toga, radi pogodnosti birača u Moskovskoj oblasti, 57 biračkih mesta nalazi se na mestima gde birači privremeno borave – u bolnicama, istražnim pritvorima i vojnim jedinicama.

Postoje i privremena biračka mesta na teritoriji dva aerodroma u blizini Moskve - Šeremetjevo i Žukovski , koja takođe rade po standardnom rasporedu - od 08.00 do 20.00.

Sva biračka mesta su opremljena detektorima metala, a u slučaju nepredviđenih situacija pripremljeno je 320 rezervnih biračkih mesta, uključujući 124 pokretna (autobusa).

Foto: Reuters

 

Takođe, da bi se obezbedila bezbednost i legitimitet izbora, oko 67% svih seoskih izbornih komisija (2.668 PIK) opremljeno je video kamerama koje obezbeđuje Rostelekom . Ostatak je „pokriven“ video registracijom (1.266 sekcijskih i 61 teritorijalna izborna komisija).

Izlaznost premašila 50%

Izlaznost na predsedničkim izborima Ruske Federacije drugog dana glasanja iznosila je 55,10 odsto do 20.19 po moskovskom vremenu, proizilazi iz podataka predstavljenih na sajtu Centralne izborne komisije Ruske Federacije.

Do 16.13 po moskovskom vremenu drugog dana glasanja, izlaznost je bila 50,01%.

Foto: Reuters

 

Savet Federacije zakazao je predsedničke izbore za 17. mart 2024. godine. Glasanje traje tri dana: 15., 16. i 17. marta. Za mesto šefa države bore se četiri kandidata koje je registrovala Centralna izborna komisija Ruske Federacije: Leonid Slucki , Nikolaj Haritonov , Vladislav Davankov i Vladimir Putin.

Na predsedničkim izborima Ruske Federacije 2018. godine, kada se glasalo jednog dana, izlaznost do 10.00 časova po moskovskom vremenu bila je 16,55%, do 12.00 časova po moskovskom vremenu 34,72%, do 17.00 časova po moskovskom vremenu 51,9%. A nakon obrade 99,83% protokola sekcijskih komisija iznosilo je više od 67%.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija