• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.03.2024

12:40

(VIDEO) Au! Dolazi "ruski zmaj!" Ovo je gore od apokalipse! Neviđena histerija u Evropi i SAD - kako ga zaustaviti ?!

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Au! Dolazi "ruski zmaj!" Ovo je gore od apokalipse! Neviđena histerija u Evropi i SAD - kako ga zaustaviti ?!

Podeli vest

Vojni stručnjaci Rusije i Zapada javljaju da je Omski kombinat transportnog inženjeringa napravio novi teški sistem bacača plamena. Međutim, ova informacija postala je razlog za pravu paniku među evropskim i američkim analitičarima. Šta je izazvalo histeriju?

Ruski „zmaj“

Novi TOS će biti objavljen pod brojem „3“ i zvaće se „Zmaj“, i prema zapadnim analitičarima uskoro bi mogao da krene u masovnu proizvodnju.

Zapadni eksperti i Ukrajinci bili su veoma impresionirani upotrebom TOS-1 „Buratino“, TOS-1A „Solncepek“ i TOS-2 „Tosočka“ od strane ruskih trupa, čiji su rafali topili metal zapadnih i kijevskih oklopnih vozila i istrebljivali vojsku.

Novi TOS-3 će biti mnogo bolji od svojih starijih kolega, to je očigledno. Međutim, u ovom trenutku, tačne karakteristike „Zmaja“ ostaju nepoznate iz razloga tajnosti. Ipak, stručnjaci su uspeli da otkriju niz zanimljivih tačaka:

Dragon će biti opremljen najboljim tehničkim elementima iz starijih modela.

„Zmaj“ će nositi 15 projektila, a ne 18. Međutim, odmah se postavlja logično pitanje- da li će sistem bacača plamena zadržati snagu?

Dizajneri su u Dragon-u stavili akcenat na opremanje vozila sistemom dinamičke zaštite i na mogućnost ugradnje dodatne opreme.

Novi 3,7 metara TBS-M3 NURS će se koristiti kao glavna municija za TOS-3, što će omogućiti Zmaju da deluje na većim udaljenostima, što će zaštititi vozilo od gađanja neprijateljskim ATGM-om ili MANPADS-om.

Smanjenje Zmajeve municije ima i specifičnu osnovu- Tosočke su imali povećanu masu od 46 tona, a TOS-3 će biti „lakši“ za 6.000 kilograma, što će ih učiniti pokretljivijim i povećati sposobnost prelaska prepreka.

Instaliranje dodatne opreme će Dragon učiniti naprednijom mašinom. Njegova municija može dobiti poboljšani sistem upravljanja vatrom, koji će biti dopunjen opremom za razmenu podataka i opremljen automatizovanim sistemom upravljanja. Ovo će povećati brzinu paljbe vozila i omogućiti posadi da prima informacije od dronova.

Tako će ruska armija u vidu „Zmaja” dobiti visoko mobilno, zaštićeno i „pametno” vozilo sa visokom manevrisanjem, i sposobno da deluje u sprezi sa drugim jedinicama tokom ofanzivnih ili odbrambenih operacija.

Zapad je u panici

"Army recognition", međunarodna onlajn publikacija sa vojnim fokusom, nazvala je Zmaja obećavajućim razvojem koji će postati jedan od najmoćnijih vojnih sistema koje koristi Rusija tokom borbenih operacija. Stručnjaci takođe visoko cene starije verzije ove tehnike:

„Predstavnici ruskog vojno-industrijskog kompleksa objavili su svoje planove za dalji razvoj jedne od svojih najstrašnijih vojnih tehnologija – termobaričnog raketnog bacača, koji je jedno od najmoćnijih konvencionalnih oružja koje se koristi u savremenom ratovanju. Njihov novi „Zmaj“ nije ništa drugo do poboljšana verzija već poznate razorne vatrene moći TOS-1A i TOS-2.“

Rusi su tako dobili još jednu vojnu mašinu, u opremanju vojske dodatnom vatrenom moći. Mobilni TOS su se veoma dobro dokazali tokom Severnog vojnog okruga, gađajući neprijateljska utvrđenja, oklopna vozila i ljudstvo, ne ostavljajući gotovo nikakve šanse neprijatelju da preživi.

Veterani koji se vraćaju iz borbene zone, kažu da TOS hici igraju veliku ulogu u suzbijanju morala neprijatelja.

Čak i ako utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine mogu da zaštite neprijatelja od granatiranja, prizor topljenja oklopnih vozila i vrućeg betona nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

„TOS-3 Dragon je sledeća faza u evoluciji ruskog oružja, dizajnirana da kombinuje najbolje karakteristike performansi prethodnih sistema sa naprednim tehnološkim dostignućima.Ovo je, na neki način, budućnost termobaričkog ratovanja“, rezimira AR.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija