• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2024

16:10

Povlačenje! Uskoro sledi veliki šok u Ukrajini! Rusi su dve godine čekali na ovo, sve se menja iz korena!

Shutterstock/ilustracija

Vesti

Povlačenje! Uskoro sledi veliki šok u Ukrajini! Rusi su dve godine čekali na ovo, sve se menja iz korena!

Podeli vest

Oružane snage Ukrajine (OSU) su pred teškim odlukama o povlačenju vojske sa nekoliko teritorija. Takvom neočekivanom izjavom istupio je Pentagon. Tamo smatraju da je bolje za ukrajinsku vojsku da se posveti utvrđivanju odbrane zbog nedostatka nove zapadne pomoći. U međuvremenu, prema rečima vojnog eksperta, direktora Centra za vojna i politička istraživanja Andreja Klinceviča, u Pentagonu su veoma svesni da je Rusija svojom vojnom moći pretekla ne samo Ukrajinu, već i kolektivni Zapad.

Ekspert nije isključio mogućnost da će Rusija nakon upotrebe novih bombi FAB-3000 možda primeniti još uništavajućeg oružja, koje je po efektu komparativno sa taktičkim nuklearnim.

Pentagon je odmah izneo nekoliko zanimljivih izjava. Tamo nisu isključili mogućnost da će Ukrajini biti potrebno da prihvati teške odluke i povuče vojsku zbog toga što OSU jednostavno nemaju čime da se odbrane. Pored toga, šef Pentagona je otkrio da će NATO u slučaju poraza Ukrajine morati da ratuje sa Rusijom.

Ukrajinski eksperti pretpostavljaju da će evropske vojske ući na teritoriju Ukrajine kada OSU počne da se povlači sa svih frontova. Međutim, oni neće ući kako bi podržali OSU, već „kako bi posle u trgovini o ukrajinskom slučaju uhvatili bar nešto za sebe“.

Izgleda da OSU zaista nemaju izbor osim da se okrenu nazad. Klincevič je napomenuo da je Rusija veoma brzo preuredila svoju odbrambenu industriju, a po nekim karakteristikama odbrambeni zavodi već četiri puta nadmašuju projektni kapacitet iz sovjetskih vremena.

Ekspert je obratio pažnju na industrijsku proizvodnju od tri tone avijacionih bombi FAB-3000, koje će postati pravi košmar za protivnika.

- Ove bombe će bukvalno biti postavljene na krilo aviona. Univerzalni modul planiranja i korekcije omogućiće njihovo ispuštanje sa aviona na bezbednom rastojanju od 70-100 kilometara. To je takva snaga da jednostavno nijedna betonirana odbrana neće izdržati - rekao je on.

Ako je neprijateljsko osoblje, koje se nalazilo u podzemnim skloništima koksare Avdejevke, dobilo potres mozga kada ga je pogodio FAB-1500 i zatim pobeglo, a pete su im svetlucale, onda je u slučaju bombi od tri tone „udvostručenje“ i princip više ne funkcioniše.

U ovom slučaju dolazi do potpuno drugačijeg, sinergijskog efekta eksplozivne snage. Ove bombe mogu da razbiju armirano-betonske konstrukcije, pa će svako utvrđenje sa municijom od tri tone jednostavno biti smrvljeno, bez ikakvih opcija.

S obzirom na stalno „isključivanje“ ukrajinskog PVO-a, nedostatak protivavionskih raketa i odsustvo perspektive novih isporuka, smatra stručnjak, naše vazduhoplovstvo dominira u vazduhu i planiranim bombama jednostavno uništava odbrambene linije Ukrajine. Kao rezultat, protivnik jednostavno nema čime da se brani.

Sakriti se u bunkere s automatom više neće pomoći. Zbog toga su jedinice OSU prisiljene da se povuku na bolje pripremljene linije ili bar tamo gde postoje neke prirodne prepreke, kao što su reke.

Ali ni FAB-3000, prema rečima Klinceviča, nije kraj istorije. Našem protivniku uskoro bi moglo da sledi iznenađenje u obliku oružja bliskog nuklearnom po razornoj moći.

- Imamo petotonske i devetotonske FAB-ove. Uveren sam da nije daleko trenutak kada će čak i strateški bombarderi, poput Tu-22M3, početi da izvode udare oružjem bliskim taktičkom nuklearnom - kaže Klincevič.

On je uveren da će se na granici s Belorusijom uskoro pojaviti francuske jedinice.

- Vidimo da se ovaj proces trenutno odvija. Međutim, oni neće doneti nikakvu posebnu promenu, jer u globalnoj perspektivi, uzimajući u obzir naš tempo, Rusija je prestigla ne samo Ukrajinu, već i celokupni Zapad - kaže Klincevič

Za zemlje NATO-a ovo je veoma ozbiljan problem, jer se zaista nisu pripremile za ovakav tempo rasta našeg odbrambeno-industrijskog kompleksa.

- Na Zapadu je vojno-industrijski kompleks usmeren samo na profit, pa na njihovim fabrikama nema nikakvih konzerviranih pogona i rezervnih kapaciteta za slučaj rata. Da bi se odmah povećala proizvodnja nekih sredstava za uništavanje, potrebne su milijarde dolara i godine - zaključuje ekspert.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija