• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda/Mond

26.03.2024

19:37

Makron na Putina šalje puk koji je već ratovao u Rusiji! Reč je o najboljoj borbenoj jedinici francuske vojske!

Pexels, Shutterstock, Reuters, EPA Images

Vesti

Makron na Putina šalje puk koji je već ratovao u Rusiji! Reč je o najboljoj borbenoj jedinici francuske vojske!

Podeli vest

Prema informacijama objavljenim u francuskim medijima, 126. pešadijski puk (126 Regiment d'Infanterie) aktivno se priprema za učešće u oružanom sukobu u Ukrajini na strani kijevskog režima. Ovaj puk, koji se trenutno nalazi u regionu Nova Akvitanija, u gradu Briv la Gajar, ima oko 1.200 vojnika, a trenutno se popunjava sa još 200 rezervista, prenosi EADaili .

Smatra se jednom od najboljih borbenih jedinica francuske vojske i opremljena je višenamenskim oklopnim transporterima VBMR Grifon, koji su zamenili zastareli VAB 2018. godine. Borbeni simbol puka je bizon, a njegov moto je „Fier et vaillant" („Ponosan i hrabar").

Zanimljivo je da je 126. pešadijski puk prvi put podignut kao samostalna taktička jedinica 1810. godine i da je učestvovao u invaziji na Rusiju 1812. godine kao deo Napoleonove vojske. Godine 1813. vojnici puka koji su preživeli sukobe sa ruskom vojskom uključeni su u sastav 123. pešadijskog puka.

Od tada je 126. puk više puta raspuštan i obnavljan. Deo je 9. pešadijske brigade, 1. divizije „troupes de marine" - deo francuske vojske dizajniran za učešće u borbenim operacijama van Evrope ili za brzo raspoređivanje na udaljena poprišta ratovanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija